Про основні аспекти реформи та про усі деталі підготовки НУШ до нового навчального року кореспонденту «Вголосу» розповіла Любомира Мандзій, директор департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації.

«Нова Українська школа базується не тільки на чітких знаннях і на їхньому відтворенні, а й на застосуванні цих знань, вмінь та навичок на практиці. Важливо, щоб вчитель міг донести і залучити дітей до процесу. Наприклад, не тільки пояснити, що 2+2=4, а й завести в магазин і показати, що 10-6=4, тобто здобуті знання допомогти застосовувати у реальному житті», - розповіла Мандзій.

Окрім цього, закон «Про освіту» заклав й інші компетентності учнів: вільне володіння державною мовою; здатність спілкуватися рідною (у разі відмінності від державної) та іноземними мовами;  математична компетентність; компетентності у галузі природничих наук, техніки і технологій; інноваційність;  екологічна компетентність; інформаційно-комунікаційна компетентність; навчання упродовж життя; громадянські та соціальні компетентності, пов’язані з ідеями демократії справедливості, рівності, прав людини, добробуту та здорового способу життя, з усвідомленням рівних прав і можливостей; культурна компетентність, підприємливість та фінансова грамотність.

Для того, щоб навчати школяра відповідно до нового закону «Про освіту», Львівський обласний інститут після дипломної педагогічної освіти підготував 3806 спеціалістів для навчання дітей у перших класах.

«Станом на сьогодні, вчитель, який має працювати в початковій освіті повинен бути цікавий, інноваційний та різносторонній. Має стати ,так званим, помічником-наставником, щоб супроводжувати її у процесі пізнання і досліджувати світ разом із нею», - зазначила директор департаменту освіти і науки.

Як виявилося, цього року до першого класу у Львівській області піде 30 282 першокласники - це на дві тисячі більше ніж торік. Загалом  270 475 учнів розпочнуть інтенсивне навчання з першого вересня.

«Кількість учнів значно зросла , тому ми плануємо додатково облаштувати 1532 класи в школах області для того, щоб створити гідні умови навчання кожній дитині», - додала Мандзій.

В межах області департамент освіти і науки отримав 70 млн грн на обладнання на НУШ

Ці гроші пропорційно розподілили : 40% - детективне обладнання, 40% - меблі, 20% - комп’ютерна техніка;

Також 17 вересня буде  новий інклюзивно – ресурсний центр городоцької районної ради. Загалом на території області створено таких 24 центри, до кінця року відкриють ще два.

До того ж, департамент освіти і науки проводить зміни в школах гірських районів – цьогоріч до першого вересня ЛОДА планує відкрити дві школи – в Турківському та Сколівському районі.

«Ми проаналізували успішність випускників минулого року за результатами ЗНО: на жаль, динаміка не є втішною. Тому цього року спеціально проводили семінари для вчителів  окремих предметів для того щоб зрозуміти ситуацію і налагодити її», - додала чиновниця.

Зміни торкнуться не тільки початкової, а й старшої школи. Загалом змінюються програми за якою будуть навчатися учні. Найбільше, на чому концентрується увага, – це збільшення кількості шкіл з поглибленим вивченням природничих предметів і профільного навчання.

МОН планує ввести профільне навчання в старшій школі – це позитивно вплине на результати зовнішнього незалежного оцінювання  та підвищить рівень навчання в школах.

ІА "Вголос": НОВИНИ