Про це повідомила начальник Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Олена Парубій.

Вона зазначила, що Державною фіскальною службою запроваджено новий електронний сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису», який дає можливість в режимі он-лайн здійснити отримання фізичними особами відомостей про свої доходи.

Для отримання відомостей про свої доходи необхідно лише мати електронний цифровий підпис та сформувати запит за допомогою «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності/запитів до «Єдиного вікна подання електронної звітності ДФС»», яке розміщене на офіційному веб-порталі ДФС України («Головна сторінка» – «Фізичним особам» – «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми ви плачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді»).

Вказаний сервіс запрацює у штатному режимі з 1 вересня 2016 року. Відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (поквартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.

Звертаю увагу, що фізична особа – платник податків відповідно до норм Закону України «Про захист персональних даних» може сформувати запит на отримання інформації виключно про себе, інформація щодо третіх осіб у відповідь на такий запит не надається.

Для полегшення користування спеціалізованим програмним забезпеченням розроблено та розміщено на офіційному веб-сайті ДФС України «Порядок формування запиту щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису та отримання відповіді на запит з ДФС».

Зарплата «в конвертах» – позбавлення соціальних гарантій

За словами  начальника Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Олени Парубій, питання виплати заробітної плати в «конвертах», легалізації трудових відносин були і залишаються основними напрямами роботи Галицької ОДПІ, які систематично обговорюються під час зустрічей із бізнес-спільнотою та громадськістю. Галицька ОДПІ контролює дотримання підприємствами та фізичними особами - підприємцями вимог податкового законодавства при виплаті заробітної плати та інших доходів громадянам. Одним із додаткових резервів наповнення доходної частини місцевої казни є підвищення рівня виплачуваної заробітної плати, руйнування схем мінімізації сплати податку на доходи фізичних осіб.

О.Парубій акцентувала увагу на тому, що кожен працюючий громадянин має стати на захист своїх прав, вимагаючи офіційного оформлення трудових відносин, інакше це сприятиме розвитку тіньових схем ухилення від сплати роботодавцями податків, і в результаті – відсутності стабільних надходжень до бюджету.

Також наголосила на необхідності здійснення постійного діалогу між контролюючими службами та бізнесом, що надасть змогу не тільки вирішувати проблемні питання, а й бути проінформованими у новаціях законодавства.

Платникам податку на нерухоме майно – фізичним особам, які отримали податкові повідомлення – рішення про сплату податку на нерухоме майно!

Відповідно до статті 266 «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» Податкового кодексу України Галицькою ОДПІ було сформовано та надіслано податкові повідомлення - рішення (ППР) по податку на нерухоме майно.

У випадку встановлення випадків необґрунтованого формування ППР (розбіжностей між даними бази контролюючих органів та даними платника тощо) фізичні особи мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації з підтверджуючими документами для проведення звірки даних щодо:

- об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;

- розміру ставки податку;

- нарахованої суми податку.

Повідомлення про прийняття працівника на роботу

Повідомлення про прийняття працівника на роботу подається до початку роботи працівника за формою згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. №413.

Таке повідомлення подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування одним із таких способів:

- засобами електронного зв'язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб;

- на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

- на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п'ятьма особами.

Державною фіскальною службою України розроблено спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності», у якому платникам надана можливість сформувати Повідомлення про прийняття працівника на роботу, накласти електронно-цифровий підпис та направити його до Єдиного вікна податкової звітності.

Прийняли на роботу нового працівника – повідомте податкову

Про це у розмові із кореспондентом «Вголосу» повідомила начальник Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Олена Парубій.

Вона нагадала, роботодавцям про вимоги діючого законодавства інформувати податкову інспекцію щодо прийому на роботу нових працівників.

Так, відповідно до ч.3 ст.24 Кодексу законів про працю України працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення Державної фіскальної служби про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Порядок повідомлення Державної фіскальної служби та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 №413.

Відповідальність за фактичний допуск працівника до роботи без відповідного повідомлення Державної фіскальної служби для посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю, визначена ч. 3 та 4 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (штраф від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 до 17000 гривень), при повторному - від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 34000 гривень)).

Платникам транспортного податку – фізичним особам, які отримали податкові повідомлення – рішення про сплату транспортного податку!

Про це повідомила начальник Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Олена Парубій.

Вона зазначила, що відповідно до статті 267 «Транспортний податок» Податкового кодексу України Галицькою ОДПІ було сформовано та надіслано податкові повідомлення – рішення (ППР) по транспортному податку.

У разі встановлення випадків необґрунтованого формування ППР (зняття з обліку транспортного засобу тощо) фізичні особи мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації з підтверджуючими документами для проведення звірки даних щодо:

- об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;

- розміру ставки податку;

- нарахованої суми податку.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ