Про це заявив у п’ятницю на прес-конференції голова НСТДУ - художній керівник Національної оперети, народний артист України Богдан Струтинський, повідомляє «Укрінформ».

"У нас уже є кілька проектів і ми вже знаємо, що будемо робити наступного року. Головний наш спіч - ми запрошуємо всіх до спілкування. Наша мета - зробити відкритий офіс можливостей та комунікацій. Має бути хороша біржа ідей, щоб ми могли допомогти їх реалізувати. Ми відкриті для діалогу, щоб створити надзвичайно потужний інститут театру в нашій державі, який може бути сильним рекламістом цієї держави. Ми будемо займатися виробленням державної політики в сфері театру разом з Міністерством культури", - сказав Струтинський.

Він повідомив, що Спілка в новому році матиме потужний сайт, вже зараз є сторінка у Facebook, куди можна надсилати свої пропозиції. Спілка переїжджає в новий офіс - на бульварі Шевченка, 50-52, куди теж можна приходити зі своїми ідеями. 

Водночас він зазначив, що найбільша проблема - це фінансування. На сьогодні Спілка не має коштів на утримання. За потреби 9 млн грн їм залишили фінансування на рівні минулого року - 5 млн.

"Ми маємо кошти тільки на Будинок ветеранів сцени імені Наталії Ужвій у Пущі-Водиці, який у складному стані. Але я думаю, що нам вдасться в 2017 році вибити через Бюджетний комітет кошти на його реконструкцію або хоча б створення проекту сучасного реабілітаційного центру. Маємо взяти модель, яка існує в Європі. Вже вдалося знайти спонсорів, які поставлять там лічильники на воду і тепло, що дозволить зекономити протягом року 250-300 тисяч грн", - розповів голова НСТДУ.

Струтинський додав, що нині відбувається аудит і "фінансово-економічна картина не дуже здорова, тому що дуже багато приміщень, які колись були на балансі Спілки, відсутні". Спілці здають офіс під 3%, хоч за оренду, відповідно до закону про національні спілки, вони мали би платити 1%.

"Ми говоримо про те, що знімаємо офіс, в той час, коли у Спілки було 18 приміщень у Києві. Їх немає сьогодні на балансі. Це треба відновлювати. На сьогодні Будинок актора не на балансі Спілки, а в комунальній власності. Дуже багато запитань", - сказав він, зазначивши, що цим займатиметься юридичний департамент, який нині створюється.

Струтинський також представив новий керівний склад НСТДУ.

В ньому відтепер працюватимуть: режисер, актор, директор Івано-Франківського обласного музично-драматичного театру ім. І.Франка Ростислав Держипільський - першим заступником голови Спілки, керівником напрямку регіональної політики і Всеукраїнського театрального фестивалю; акторка Київського академічного Молодого театру Ірма Вітовська - заступником голови Спілки з творчих питань, керівником напрямку креативних проектів та недержавного театрального сектора; режисер, художній керівник Київського театру "Золоті ворота" Станіслав Жирков - керівником напрямку молодіжної політики і пошуково-експериментального театру; професор кафедри театрознавства Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого Ганна Веселовська - керівником напрямку експертно-аналітичної діяльності; театральний критик, заслужений журналіст України Олег Вергеліс - керівником напрямку інформаційної політики і зв'язків із громадськістю.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ