Про це йдеться в заяві МЗС України щодо виконання Мінських домовленостей.

«Лише за останні два місяці 2016 року українські позиції були обстріляні понад 2500 разів, внаслідок яких 12 військовослужбовців загинули та понад 150 зазнали поранень», - наголошено в заяві.

«Ми закликаємо міжнародну спільноту чинити максимальний тиск на Росію та зберігати санкції, допоки Донбас та Крим не будуть деокуповані, а територіальна цілісність та суверенітет України відновлені», - відзначають дипломати.

Протягом цих років агресії під командуванням російських офіцерів на Донбасі була сформована сорокатисячна армія, укомплектована та профінансована російською стороною. Ця армія оснащена сучасною російською зброєю: важка артилерія та реактивні системи залпового вогню БМ-21 «Град», «Торнадо» та ТОС-1 «Буратіно», засоби шифрованого зв’язку та спостереження (електронні військові комплекси «Ртуть-БМ», «Шиповник-Аеро», «Леєр-2», 1РД257 «Красуха-4»), зенітно-ракетні комплекси «Бук» (SA-11 Gadfly), «Стріла» (SA-13 Gopher), «Панцир» (SA-22 Greyhound). Зараз на озброєнні цієї армії знаходиться близько 470 танків, 870 бронетранспортерів, 450 артилерійських систем, 190 РСЗВ. Росія також використовує такі заборонені види зброї як ракети з касетною головною частиною (9М55К) та протипіхотні міни (PMN-2, MON-50).

У свою чергу, Україна послідовно виконує взяті на себе зобов’язання безпекового, політичного, гуманітарного та соціально-економічного характеру, а саме: припинила ведення вогню, забезпечила повний доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, представила своє бачення модальностей  проведення місцевих виборів на території ОРДЛО відповідно до Мінських угод, міжнародних стандартів та українського законодавства; здійснила важливі кроки у напрямі політичного врегулювання, ухваливши у першому читанні проект закону щодо внесення змін до Конституції України.

Нагадаємо, у січні 2016 року президент Порошенко заявляв, що з початку російської агресії на Донбасі загинуло 2269 українських бійців.

ІА "Вголос": НОВИНИ