Про це повідомив директор НАБУ Артем Ситник, йдеться у заяві Бюро.

Клопотання НАБУ було подане у рамках розслідування кримінального провадження за фактом заволодіння понад 300 млн кубометрів природного газу НАК «Нафтогаз України».

Відповідно до рішення суду, два об’єкти передані в управління Національному агентству з питань управління корупційними активами (АРМА).

«Такі заходи унеможливлюють подальше розкрадання газу та є унікальним прикладом ефективної співпраці НАБУ та АРМА», — заявив Ситник.

Зазначається, що впродовж 2013-2015 років Новороздольска ТЕЦ та Новояворівська ТЕЦ отримували природний газ за пільговими цінами від Нафтогазу ніби для постачання тепла населенню.

«Але отримували в обсягах, які вдесятеро перевищували реальні потреби конкретних населених пунктів. В результаті цього державним інтересам в особі НАК «Нафтогаз України» завдано збитків на суму понад 1,4 млрд грн», — зазначив Ситник.

Надлишковий газ, отриманий за пільговою ціною, станції використовували для вироблення електроенергії, яку ДП «Енергоринок» був змушений закуповувати за «ринковою» собівартісю газу.

За період дії схеми, за даними слідства, за поставлену електрику дві ТЕЦ отримали 2,6 млрд грн, тоді як її собівартість фактично становила 1,2 млрд грн.

У подальшому, як з’ясували детективи, отримані кошти під різними приводами виводили на компанії, підконтрольні власникам ТЕЦ. Однією з таких компаній, як встановило слідство, була корпорація «КРТ».

Її бенефіціарами та одночасно власниками двох згаданих ТЕЦ, як встановило слідство, є народні депутати.

Щодо подальшої долі двох арештованих  ТЕЦ директор АРМА Антон Янчук зазначив, що права управління на ці два підприємства вже зареєстровано.

«Розпочаті консультації з зацікавленими фаховими органами. Найближчим часом АРМА розпочне відбір управителя для цих об’єктів», — зазначив він.

ІА "Вголос": НОВИНИ