Фонд держмайна України, як власник 25%-го пакету акцій НПК „Галичина”, ускладнює роботу менеджменту.

Про це йдеться у звіті підприємства за 2005 рік, оприлюдненого Агентством з розвитку інфраструктури фондового ринку України.

Зокрема, у звіті зазначається, що „на діяльність підприємства суттєво впливає та обставина, що в державній власності знаходиться 25 %+1 акція Товариства”.

„Крім збору податків, вимоги сплати частки дивідендів i забезпечення виконання поточних проблем уряду в частині вимог до АТ, реальної допомоги Товариству для забезпечення перспективної та успішної фінансово-господарської діяльності, як корпоративного співвласника, немає, i це все ускладнює роботу менеджменту Товариства в пошуку інвестора під програму широкомасштабної i вкрай необхідної реконструкції”, - йдеться у звіті.

Окрім того, НПК наголошує, закріплення за державою „блокуючого" пакету акцій, суперечить „світовим принципам корпоративного управління акціонерними товариствами”.

Серед інших проблем які впливають на діяльність компанії (відзначимо, що наявність пакету акцій у ФДМУ у переліку проблем зазначена першою), комплекс виділяє залежність від експортної політики головного постачальника нафти - Російської Федерації.

Це зумовлює перехід підприємства на переробку сировини на давальницьких умовах”, - йдеться у звіті.

Також підприємство наголошує, що ще одна проблема - обладнання, яке встановлене на „Галичині” повністю зношене. „Виробниче устаткування товариства, яке вичерпало свій фізичний i моральний знос, зорієнтоване на переробку низькосiрчаних нафт. Дефіцит української нафти змусив підприємство перейти на переробку сірчаної російської нафтової суміші (вміст сірки до 1,8 масових %), а це, в свою чергу, загострило проблему заміни діючого устаткування та проведення його реконструкції та модернізації” - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у лютому 2006 року збори акціонерів повністю поміняли склад правління та спостережної ради НПК „Галичина”, куди в основному увійшли представники колишнього „Нафтохіміка Прикарпаття”, який контролює ФПГ „Приват”.

Прес тайм


ІА "Вголос": НОВИНИ