За період незалежності України космічна промисловість країни створила і запустила 27 космічних апаратів, а 140 ракет-носіїв українського виробництва стартували з шести космодромів світу.

Відповідні дані наводять у своїй статті для DT.UA.   радник голови Національного космічного агентства України Едуард Кузнєцов і виконуючий обов'язки гендиректора ДП «КБ «Південне» Михайло Бондар.

Автори відзначають, що в поточному році виповнилося 25 років з моменту створення Космічного агентства України. Напередодні ювілею було проаналізовано підсумки роботи галузі за цей час.

«З 1992 р. створено й запущено в космос 27 космічних апаратів,140 ракет-носіїв вітчизняного виробництва стартували з 6 космодромів світу, ними виведено на орбіти 370 космічних апаратів на замовлення 25 країн світу. Крім цього, виготовлено прилади систем управління для 263 ракет-носіїв «Союз», 179 РН «Протон», 66 РН «Зеніт», 46 РН «Молния», 38 РН «Циклон», 28 РН «Рокот», 22 РН «Дніпро», 3 РН «Стрела», 29 космічних апаратів різного призначення й для базового модуля «Зоря» для МКС», – йдеться в статті.

Крім того, наголошується, що для забезпечення роботи орбітальних станцій «Мир» і МКС було забезпечено складними вузлами і приладами 66 запусків пілотованих кораблів «Союз» і 97 транспортних вантажних кораблів «Прогрес». Українські підприємства випустили 138 комплектів апаратури «Курс», що застосовується для пошуку, зближення і стикування космічних кораблів з орбітальними станціями.

Українські космічні підприємства увійшли в ряд престижних міжнародних проектів: «Морський старт», «Наземний старт», «Дніпро», «Антарес», «Циклон-4», «Вега», «Егіптсат-1», «Твінінг-1», «Твінінг-2» і ін.

За всі роки незалежності в Україні жодного разу не змогли сформулювати державну космічну політику, яка змогла б чітко визначити цілі країни в космосі і допомогти сформулювати шляхи їх досягнення.

На сьогодні у космічній галузі України працюють близько 20 тисяч осіб, але це число щорічно зменшується майже на 10%.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ