Рахунки за електрику для домогосподарств Польщі з наступного року зростуть. Про це повідомляють польські медіа.

Як повідомляло Управління енергетичного регулювання, з січня 2021 року в частині рахунку, що стягується розповсюджувачами з’явиться новий пункт - плата за потужність електроенергії. Водночас плата за когенерацію знизиться до нуля.

Суми плати за потужність будуть формуватися на аукціонах на ринку електроенергії.  Кошти, отримані від цієї плати, будуть спрямовані на будівництво нових, модернізацію та обслуговування діючих генераторних установок.

“Метою є посилення безпеки постачання електроенергії” - пояснює президент енергетичної компанії ERO Рафал Гавін.

На практиці ринок потужностей створювався головним чином для поліпшення економіки вугільних установок. Виробничі агрегати отримуватимуть винагороду лише за готовність виробляти енергію. Цей механізм буде фінансовим із плата за електроенергію включена у рахунки за електроенергію з наступного року. У випадку домогосподарств це буде щомісячна ставка, залежно від річного споживання електроенергії, що сплачується за кожну точку споживання енергії.

Як повідомляє Rzeczpospolita рівень плати за потужність становитиме:

- для споживання менше 500 кВт-год електроенергії - 1,87 злотих;

- на споживання від 500 кВт-год до 1200 кВт-год електроенергії - 4,48 злотих;

- для споживання понад 1200 кВт-год до 2800 кВт-год електроенергії - 7,47 злотих;

- для споживання понад 2800 кВт-год електроенергії - 10,46 злотих.

Для інших груп одержувачів плата в наступному році буде залежати від кількості електроенергії, взятої з мережі в обрані години протягом дня (у робочі дні з 7 ранку до 21 вечора), і становитиме 0,0762 злотих / кВт-год. Це, між іншим, десь 0,50 грн за кіловат.

Вголос повідомляв про зміни на ринку нерухомості у Польщі

Через наслідки карантинних обмежень на ринку нерухомості Польщі забудовники змушені переорієнтовуватися на будівництво житла, а не офісів

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ