«Зовнішній борг складається з трьох частин: 20 млрд – борг перед приватними інвесторами та кредиторами. Ці борги назбиралися за часів Януковича. Щорічно уряд Януковича-Азарова випускав єврооблігацій на 3- 4 млрд доларів під 7 - 14%. Тож за неповних чотири роки ця влада збільшила борг на 16 мільярдів. Це приватний борг перед приватними покупцями на міжнародних ринках. Таку ж суму ми заборгували перед міжнародними фінансовими організаціями: Світовим банком, МВФ, ЄБРР та ЄІБ. Тут проценти нижчі, але й терміни короткі. Третя частина – кредити інших, у тому числі й російського уряду», - розповів Володимир Лановий.

За словами експерта, внутрішній гривневий борг, який виник у результаті запозичень уряду у внутрішніх власників грошей для фінансування дефіциту бюджету, становить 34 млрд дол.

«Щорічно, до слова, дефіцит у нас зростає. Зокрема, цього року дефіцит бюджету становить 70 мільярдів гривень. От уряду треба 70 млрд. Відповідно всі - люди, банки, підприємства, мають купити облігації уряду. Тобто приблизно на 3 млрд доларів зростає внутрішній борг. І це тільки урядовий борг. Крім того, ще у нас є борг щодо Приватбанку – уряд випустить облігацій приблизно на 120 млрд гривень. Тобто загалом майже на 200 млрд грн зросте внутрішній борг, а це 8 млрд дол. Темпи росту боргу просто скажені. За результатами 2017 року борг України становитиме понад 80 млрд дол.», - підсумував Володимир Лановий.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ