Верховний суд Пакистану розглядає можливість оскарження рішення, яке винесли християнській жінці — смертна кара за блюзнірство. Вона може стати першою особою, яку стратять через застосування закону про блюзнірство, пише у понеділок, 8 жовтня, польська газета Reczpospolita з посиланням на французьку інформаційну агенцію AFP.

Азію Бібі, матір п'ятьох дітей, засудили до смертної кари 2010 року. З того часу триває боротьба за зміну вироку у цій справі. Жінка звернулася за допомогою звільнити її з в'язниці ще до Папи Венедикта XVI, котрий 2015-го зустрівся з бранкою та пообіцяв, що буде молитися за неї. З родиною Азії Бібі зустрічався і Папа Франциск.

Якщо Верховний суд відхилить апеляцію жінки, то її єдиною надією уникнути смертної кари стане прохання про помилування до президента.

Як пише AFP, консерватори в Пакистані наполягають на страті жінки. Найзапекліші —представники ісламістської партії «Тегрек-е-Лабаїк Пакистан».

Правозахисники побоюються, що виконання вироку поступово вплине на популістів та екстремістів, що завдасть потужного удару по ставленню до релігійних меншин у країні.

Бібі звинувачують у блюзнірстві проти пророка Магомета. Люди, котрих оскаржують у такому вчинку, часто стають у Пакистані жертвами лінчування. Нещасну жінку звинуватила мусульманка, котра раніше протестувала проти того, щоб християнка Бібі подавала воду мусульманкам, котрі з нею працювали (відповідно до мусульманських законів, така вода вважається «нечистою»). Бібі на такі звинувачення начебто відповіла: «Ісус Христос помер за наші гріхи, а що зробив для вас Магомет?»

Злочин блюзнірства карається в Пакистані смертю, проте правозахисники стверджують, що цей закон часто використовують для особистої помсти.

Тим не менш, Імре Хан, теперішній прем'єр-міністр Пакистану, заявив у своїй виборчій кампанії, що виступає проти зміни закону про блюзнірство.

ІА "Вголос": НОВИНИ