Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук пообіцяв зростання економіки країни на 40% за наступні п'ять років. Експерти зазначають, що це призведе до виникнення зобов'язань України за ВВП-варанти у розмірі 9 млрд доларів.

Про це повідомив керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Cincorde Capital Олександр Паращій у Facebook. .

ВВП-варанти — це цінні папери, які Україна випустила в межах реструктуризації державного боргу міністеркою фінансів Наталією Яресько у 2015 році. Тоді кредитори України погодилися частково пробачити борг України, натомість прив'язавши виплати за непробаченим боргом до економічного зростання. Інакше кажучи, чим вищі темпи зростання ВВП України, тим більшими будуть виплати за державним боргом України.

Паращій зазначив, якщо Уряд таки «виконає» план зі зростання економіки, то лише у 2022-2026 роках Україна буде вимушена заплатити близько 9 мільярдів доларів тримачам варантів, які були випущені на суму 3,24 млрд доларів - саме стільки боргів держави та Києва було «списано» у 2015 році.

Крім того, він запропонував Уряду викупити ВВП-варанти за їхньою ринковою вартістю — 2,85 мільярда доларів. На ці цілі Уряду загалом довелося б заплатити 4,17 мільярда доларів, щоб таку операцію інвестори могли б вважати успішною.

Натомість якщо ВВП-варанти не викупити зараз, то державі у разі стрімкого економічного зростання доведеться заплатити майже на 5 мільярдів доларів більше.

Як писав «Вголос», прем’єр-міністр України назвав пріоритетне завдання своєї команди – це різке економічне зростання, яке повинне бути втілене в життя протягом 5-ти років.

ІА "Вголос": НОВИНИ