Це стало першим кроком до розшифрування складного генетичного коду культури. Остаточні результати дослідження планується отримати через два роки, повідомляє АгроПортал з посиланням на «US Wheat Associates».

Оцінивши результати роботи, виконавчий директор Пшеничної комісії штату Канзас (США) Джастін Гилпін підкреслив, що секвенувати геном пшениці — це «отримати в руки інструкцію з виведення нових сортів».

Як відзначають в US Wheat Associates, результати дослідження допоможуть ідентифікувати гени, що відповідають за ті чи інші властивості пшениці, включаючи стійкість до шкідників, врожайність і якість. Володіючи такою інформацією, селекціонери зможуть в два-три рази прискорити цикл виведення сортів.

Координацію проекту здійснював Міжнародний консорціум з секвенування генома пшениці (The International Wheat Genome Sequencing Consortium — IWGSC). До складу міжнародної дослідницької групи ввійшли представники Німеччини, Канади, США, Ізраїлю та Франції. Фінансування здійснювалося по лінії Університету штату Канзас Національним науковим фондом — незалежного агентства при уряді США, відповідального за розвиток науки і технологій, а також низкою канадських наукових організацій.

Як відзначає видання, пшениця має складний генетичний код. Її геном складається з 16 млрд компонентів, що більше, ніж у таких сільськогосподарських культур, як рис і бавовна.

ІА "Вголос": НОВИНИ