Про це інформує прес-служба Львівської облради.

Зустріч відбулася 6 жовтня на Личаківському кладовищі біля відреставрованого надгробного пам’ятника Іванові Франку.

На зустрічі були присутні представник департаменту культурної спадщини міністерства культури та національної спадщини Республіки Польща Міхал Міхальський, генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд, польські та українські реставратори тощо.

Звертаючись до присутніх, голова Львівської обласної ради наголосив на важливості проведеної роботи із реставрації надгробного пам’ятника Іванові Франку напередодні відзначення 160-річчя від дня народження та 100-річчя від дня смерті великого Каменяра.

Петро Колодій наголосив: «Ця особистість зробила дуже багато, щоб було порозуміння між українською та польської сторонами. Думаю, що та праця Івана Франка дала плоди для хорошої співпраці, яка сьогодні є між польським та українським народами. Зокрема, ми зараз відчуваємо від польської сторони підтримку: як під час Революції гідності, так і сьогодні, коли Україна перебуває в стані війни».

На завершення Петро Колодій від громади Львівщини подякував усім, хто долучився до цього грандіозного проекту з відновлення у Львові об´єктів спільної культурної спадщини, зокрема до реставрації пам’ятника на могилі Івана Франка.

Як відзначали на зустрічі, спільні реставраційні роботи польських та українських спеціалістів – це один із найбільш успішних прикладів польсько-української співпраці у Львові і водночас є конкретним внеском польської сторони у збереження спільної культурної спадщини. Реставраційні роботи відбуваються з 2008 року на основі протоколів узгоджень, підписаних представниками міністерства культури і національної спадщини Республіки Польща з представниками міської влади Львова. Упродовж 2008- 2015 року на Личаківському цвинтарі провели ремонт та відновлення окремих пошкоджених чи втрачених елементів на 700 надмогильних пам'ятниках і гробницях. Роботи продовжуватимуть і надалі. Зараз комісія вибирає об’єкти для робіт. 

ІА "Вголос": НОВИНИ