Про це повідомляє сайт НБУ.

Вже за два тижні вони з'являться в обігу. Одна гривня суттєво відрізнятиметься від тієї, що зараз, та дві гривні, яких ще досі не було. За рік-два в обіг пустять ще й п'ять та десять гривень монетами. Паперові купюри номіналами одна, дві, п'ять та десять гривень узагалі перестануть друкувати, щоби згодом металеві гроші їх замінили. Так, за підрахунками Нацбанку, держава зекономить мільярд гривень.  

«Вилучати з обігу банкноти номіналом 1 та 2 гривні Національний банк не буде, але припинить їх друкувати  та поповнювати ними грошовий обіг. Таку заміну свого часу успішно провели різні країни, наприклад, Угорщина, Чехія, Данія, Австралія, Великобританія, Канада, Японія», - пишуть на сайті НБУ. 

Дизайн монет «успадкував» портрети тих видатних українських  особистостей, які зображені на відповідних банкнотах. На реверсі монети номіналом 1 гривня зображено портрет князя Володимира Великого; 2 гривні – князя Ярослава Мудрого. На аверсі всіх монет зображено малий Державний Герб України (тризуб), номінал, назву країни-емітента (Україна) в обрамленні давньоруського орнаменту.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ