У питанні електромобільності Польща може ефективно конкурувати із Заходом. Так вважає президент сусідньої держави Анджей Дуда, повідомляє польське видання Wyborcza. Польська канцелярія закупила машини на електриці марки BMW, підтримуючи урядові плани щодо електрифікації автомобілів.

«Популяризація електромобілів – це ключ до вирішення проблем польських міст із викидами», – сказав президент Польщі Анджей Дуда під час конференції «Технології майбутнього. Електромобільність», що її організовала канцелярія президента.

«Говорячи сьогодні про електромобільність, ми говоримо й про те, що також дуже турбує жителів багатьох польських міст, а саме забруднення повітря, викиди. Електричні автомобілі означають відсутність викидів. Дизельні автомобілі, на мій погляд, переважна більшість того, що насправді супроводжує забруднення повітря», – сказав Анджей Дуда. Глава Польщі заявив, що перехід на електромобілі забезпечить чистіше повітря.

Президент додав, що проект розвитку електромобільності має також заспокоїти активність «механізму дослідження і розробки». «Я переконаний, що в найближчі роки у світі будуть затребувані альтернативні джерела живлення для автотранспорту. Сьогодні пріоритет у цій галузі, безумовно, має електрика. Я вважаю, що ми повинні спрямувати свою увагу в цьому напрямку», – констатував Дуда.

Вже на початку конференції про електромобільність Анджей Дуда припустив, що в цій області поляки можуть стати суперником міжнародних концернів. «Невже ми не в змозі вступити в бій, у конкуренцію з багатим і технологічно розвиненим Заходом? Я в цьому переконаний, як президент і як людина, яка походить з родини, де наука та академічна робота завжди була найістотнішим елементом», – пояснив Анджей Дуда.

Президент вказав також на те, що електромобільність може зробити Польщу незалежною від імпорту нафти для виробництва палива. Треба брати до уваги, що електроенергію Польща може виробляти на місці, оскільки країна має 90 відсотків кам'яного вугілля, яке є сьогодні в європейських ресурсах.

Канцелярія президента вже взяла участь у процесі просування електрифікації автомобільної промисловості у Польщі – придбала електричний автомобіль BMW i3, спонукаючи цим до реалізації цілей плану розвитку електромобільності в Польщі.  

Найдешевша версія моделі BMW i3 коштує 153,7 тис. злотих, а найдорожча – 179,3 тис. злотих – зазначено у прайс-листі представництва німецького концерну у 2017 році. Автомобілі марки BMW з початку цього століття домінують серед транспортних засобів, якими користується президент Польщі. Раніше флагманським брендом президентських автомобілів був Mercedes-Benz.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ