Така норма в Україні почне діяти від 1 січня 2019 року, що передбачено новим законом «Про житлово-комунальні послуги», який спрямовано на демонополізацію ринку житлово-комунальних послуг. Документ сьогодні, 9 листопада, ухвалила Верховна Рада, пише ТСН.

«Пеня передбачена від 1 січня 2019 року в розмірі 0,01 (однієї сотої) відсотка за кожен день прострочення після дати, коли вичерпаний термін оплати», – зазначила нардеп Альона Бабак.

Нововведення стосуватимуться ситуації, коли оплата за послуги ЖКХ внесена невчасно до 20 числа місяця чи до іншої дати. «Це означає, що 100 днів прострочки — це 1% від суми заборгованості, тобто в рік максимальна сума пені становить 3,65%», уточнила Бабак.

Також було уточнено положення щодо введення пені. Законом передбачено, що в разі заборгованості держави за субсидії та пільги пеня не нараховується. Крім того, не нараховується пеня, якщо в людини є заборгованість з оплати праці, яка підтверджена документально.

«Всім людям, які не зможуть платити за житлово-комунальні послуги з об'єктивних причин, пеня не нараховуватиметься», – запевнила депутат.

Зазначимо, що новий закон про житлово-комунальні послуги набере чинності через три місяці після його офіційної публікації. Документ перебував на розгляді Верховної Ради два роки. Фактично, це закон про демонополізацію ринку житлово-комунальних послуг, адже він вбиває монополію ЖЕКів, а споживачі отримують можливість і право укладати угоди з тими постачальниками, яких самі оберуть, на тих умовах, на які зможуть впливати.

Щоб зрозуміти вигідність, споживачам надається право дізнатись, за що вони платять, оскільки закон розділяє тариф на дві частини – плату за товар та абонентську плату за послуги компанії-постачальника.

Крім того, закон є частиною великої реформи ЖКГ, яку спільними зусиллями просувають уряд та парламент. Попереду ще цілий комплекс законопроектів, як анонсував у Раді віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. За його словами, надалі необхідно затвердити низку інструментів, які дозволять більше контролювати постачальників послуг.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ