Видавництво «Преса України», контрольоване Державним управлінням справами президента України, безкоштовно віддало величезну земельну ділянку вартістю 1 млрд грн під забудову житлового комплексу.

Він буде розташований біля станції метро «Шулявська», повідомляють «Наші гроші», посилаючись на дані детального плану території (ДПТ), затвердженого 20 грудня 2017 року.

Згідно з інформацією Держгеокадастру, за адресою проспект Перемоги, 50 є три ділянки загальною площею 6,87 гектари. Всі вони є державною власністю і перебувають у постійному користуванні «Преси України».

Однак у 2016 році видавництво оприлюднило листа про розміщення на її ділянці житлово-офісного комплексу, замовником будівництва якого повинна стати сама «Преса України».

За підрахунками журналістів, якби Держуправління справами продало забудовникам зазначені 6,87 га хоча б за $50 тис. за сотку, то держава б отримала за цю землю $34,35 млн, або майже 1 млрд грн за курсом НБУ.

Згідно з ДПТ, ділянку на проспекті Перемоги, 50 виведуть з категорії промислових територій і переведуть у категорію житлової багатоповерхової забудови. У житловому комплексі запроектовані торговельний центр, підземні паркінги, початкова школа на 220 учнів та дитячий садок на 160 дітей.

Зараз на цій території розташований ряд капітальних будівель і споруд різної поверховості, різного призначення (інженерні, технологічні, комунальні, адміністративні). Замовник ("Преса України") планує зберегти тільки адміністративний корпус. Нагадаємо, що приміщення в будівлі видавництва на Шулявці розглядаються під розміщення Державного бюро розслідувань. Решту ж корпусів планують демонтувати у зв'язку з тим, що основні виробничі і складські потужності видавництва розміщені у Києві на ділянці по вулиці Героїв Космосу, 6 і 8а.

"Винесення підприємства пов'язане, перш за все, з різким спадом виробничих потужностей (друк різних періодичних видань) після розпаду СРСР, ліквідації КПРС, обмеження діяльності інших прокомуністичних партій та організацій", — сказано у ДПТ.

Характерно, що поруч із ділянками "Преси України" біля входу на станцію метро "Шулявська" розташована ділянка площею 0,31 гектара. Цю ділянку Київрада спочатку передала в оренду, а потім продала ТОВ "Рінко" у 2004 році за 2,5 млн гривень. Згодом у 2007 році Київрада скасувала ці рішення. Але фірма повертати ділянку не збиралася — у тому ж 2007 році "Рінко" внесло 0,31 га до статутного фонду ТОВ "Шулявська", яке потім через суд домоглося визнання за ним права власності на ділянку. У червні 2018 року право забудови цієї ділянки 0,31 га отримав "Житлово-будівельний кооператив "Ексон Прем'єр Шулявська", створений у квітні 2017 року. Його засновниками вказані Іван Влад із Закарпаття, Йозеф Москович з Ірпеня та фірма "Ексон Груп" (Делавер, США). Засновником ТОВ "Шулявка" є Віктор Слюсар, підписантом — Сергій Перехрест. Вони ж є засновниками ТОВ "Рінко".

ІА "Вголос": НОВИНИ