Про це повідомляє «Наше слово».

Серед учасників табору були голова товаритсва «Маґурич» Шимон Моджеєвський та  відома волонтерка, викладачка д-р Ольга Соляр. Вона повідомила, що нападники прибули на старий цвинтар, де розташувався табір, погрожували учасникам. Крім іншого, викрикували: «Wyp…ać na Ukrainę» (вульгарно – «Забирайтесь в Україну»), звунувачували учасників табору у відновлюванні могил УПА. На виклик приїхала поліція з Нароля. Затримано 5 осіб, усі були нетверезі.

Раніше товариство «Магурич» запрошувало всіх охочих допомогти у відновленні цвинтаря у Старій Гуті. Роботи проводяться від 28 квітня і закінчаться 6 травня. За чотири попередні роки на кладовищі реставровано понад 170 хрестів, залишилось відновити 50.

Товариство «Маґурич» вже понад тридцять років відновлює українські пам’ятники, придорожні хрести та каплички, як на території Польщі, так і в Україні. Також вони займалися реставраційними роботами на українських, польських, єврейських та німецьких кладовищах у чотирьох країнах. Проте в основному робота зосередилася на цвинтарях південної-східної Польщі: на Бойківщині, Лемківщині та Розточчі. За підрахунками Ш. Моджеєвського, їм вдалося відремонтувати понад 2 тисячі нагробків на близько 140 цвинтарях. Шимон Моджєвський за великий внесок в збереження історичної спадщини неодноразово відзначений різного роду, в тому числі європейськими, нагородами.

Об’єднання українців у Польщі (ОУП) вважає, що неадекватна реакція польської влади на такого роду події: відсутність розкриття більшості злочинів, брак однозначного публічного осуду, відутність діалогу на цю тему з українською громадою, – сприяє поширенню негативних настроїв та появі різного роду атак на українців у Польщі.      

«Атака на «Маґурич» – це черговий приклад розпалювання у південно-східній Польщі ненависті до всього українського», – зазначає ОУП. Від 2014 р. на території Польщі осквернено кільканадцять українських могил і пам’ятників. Після провокаційного нищення могил на військовому кладовищі в Пікуличах поблизу Перемишля у травні 2016 р. дійшло (26 червня 2016 р.) до атаки на традиційну релігійну ходу українців.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ