Ліки можуть спричиняти неконтрольовані напади люті, ігрову залежність, шахрайську поведінку та помітно впливати на наші соціальні стосунки.

Серед медикаментів із психотропним побічним ефектом – найпоширеніші ліки в світі, зокрема препаратів, що знижують рівень холестеролу в крові, пише ВВС.

"Пацієнту п'ять" було за 50 років, коли один візит до лікаря змінив його життя.

У чоловіка був діабет, і він погодився взяти участь у дослідженні, яке перевіряло ефективність статинів.

Однак після того як чоловік почав приймати ліки, дружина помітила моторошні зміни в його особистості. Раніше врівноважений і стриманий, він почав часто виходити із себе, став дратівливим, у нього з'явилася схильність до агресії за кермом.

Протягом десятиліття Беатріс Голомб, дослідниця із Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, збирала дані про пацієнтів з усіх Сполучених Штатах. Це були історії зруйнованих шлюбів та кар'єри, а приголомшлива кількість чоловіків навіть зазначали, що ледь не вбили свою дружину.

Майже в кожному випадку симптоми виявлялися з початком прийому статинів і повністю зникали після його скасування.

Багато препаратів, від парацетамолу до антигістамінів, статинів, ліків проти астми та антидепресантів, можуть спричинювати імпульсивність, роздратованість або тривожність, знижувати здатність до співчуття та навіть спотворювати нашу особистість.

У більшості людей ці зміни відбуваються непомітно. Але в деяких випадках вони можуть бути разючими.

Дослідниця Голомб вперше запідозрила зв'язок між ліками, що знижують холестерол, та змінами особистості майже два десятиліття тому.

Сталося це після одного загадкового відкриття, яке показало, що люди з нижчим рівнем холестеролу мають більше шансів померти насильницькою смертю.

Незабаром дослідниця виявила приголомшливу кількість доказів. Наприклад, вона знайшла дослідження, які доводили, що дієта з низьким вмістом холестеролом, спричинює агресію у приматів.

Ця залежність пояснювалася впливом низького рівню холестеролу на серотонін, важлива хімічну речовину в мозку, яка бере участь у регулюванні настрою та соціальної поведінки у тварин.

ІА "Вголос": НОВИНИ