Після авіаударів в сирійській провінції Ідліб біженці, що перебувають в Туреччині, почали рухатись до кордонів з європейськими країнами.

Сусідні Болгарія та Греція направляють до своїх кордонів військових, повідомляє DW.

Болгарія вслід за Грецією посилює охорону кордону з Туреччиною після повідомлень про мігрантів, які прямують туди, сподіваючись дістатися території країн Євросоюзу. Влада вже відправила додаткові наряди поліції до турецького кордону, повідомив у п'ятницю, 28 лютого, прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов. Він додав, що мігранти збираються біля болгарського кордону в турецькій провінції Едірне.

За словами міністра оборони країни Красімира Каракачанова, ще близько тисячі солдатів готові до дислокації поблизу кордону. Болгарська поліція вже зупинила дві групи мігрантів з Туреччині по 30 людей в кожній, які намагались перетнути кордон, додав Каракачанов.

Як повідомлялось, раніше цього дня охорону спільного кордону з Туреччиною посилила і Греція. Це сталося у відповідь на нещодавні погрози турецьких посадовців відкрити кордон з ЄС для біженців, котрі перебувають на даний момент у Туреччині.

Рух біженців до кордонів з європейськими країнами почався після чергового авіаудару сирійських військ в Ідлібі, внаслідок якого загинуло 33 турецьких військових і ще 36 військовослужбовців були поранені. Туреччина «більше не може стримувати біженців» заявив речник правлячої Партії справедливості та розвитку (ПСР) Омер Челік.

Своєю чергою речник міністерства закордонних справ Туреччини Хамі Аксой попередив, що рух біженців на захід може продовжуватися, якщо ситуація в Ідлібі погіршиться. «Деякі шукачі притулку та мігранти в нашій країні, що хвилюються через розвиток подій, почали рухатися до наших західних кордонів. Якщо ситуація погіршиться, цей ризик буде зростати», – наголосив він.

Як відомо, Amnesty International закликала Туреччину припинити насильницьку депортацію сирійських біженців і забезпечити, щоб усім депортованим було дозволено безпечно в’їжджати до Туреччини й отримувати доступ до основних послуг.

ІА "Вголос": НОВИНИ