Цілком ймовірно, що під прикриттям боротьби з епідемією в Україні запровадять надзвичайний стан. І влада вже почала народ готувати до цього – до особливих повноважень силових структур та військових, до прослуховування, шпигування та доносів.

Про це на своїй сторінці у «Фейсбуці» написала народний депутат України VII скликання та громадський діяч Ірина Сех.

«Мабуть, не випадково військовий комісар Львівщини Олександр Тіщенко розмістив на своїй сторінці в ФБ допис, який починає із закликів дотримуватися карантину, а далі звертається до політиків, закликаючи до об’єднання (іншими словами – припинити критику влади). Це ж відколи комісар став таким «голубом миру»?» Чому комісар займається політикою, а не військом?», - зазначила Сех.

При цьому нагадала: на останніх парламентських виборах Тіщенко балотувався до ВРУ за підтримки партії «Укроп», дуже близької серцю Коломойського (У 2019 році 43-річний військовий комісар Львівщини Олександр Тіщенко заявив, що балотуватиметься до Верховної Ради по мажоритарному виборчому округу №119, до якого входять Бродівський, Радехівський, Буський та частина Кам'янко-Бузького району, - ред.). «Того самого Коломойського, який так перейнявся епідемією, що вдесятеро підвищив ціни на квитки МАУ перед закриттям польотів», - наголосила вона.

«Боюся, що в повноваження військового комісара не входить повчання політиків. Принаймні закон «Про Збройні сили України" (ст. 17) обмежує політичну діяльність в ЗСУ.

Чи в комісара мало роботи відповідно до його посадових обов’язків? Ну тоді маю кілька питань до нього.

1.Чи забезпечені засобами захисту в час епідемії військові комісаріати?

2.Чи оперативні чергові мають достатньо одноразових рукавичок і масок?

3.Чи забезпечені засобами захисту контрактники? Чи обладнані лазарети в разі потреби шпиталізації

4. Прошу пояснити, що буде з військовослужбовцями, в яких закінчився контракт, у зв’язку з тим, що призов перенесли?

5.Відомо, що у військових частинах на Сході, а також на Львівщині є вакантні посади. Як він займається заохоченням до служби?», - продовжила Сех.

У коментарі «Вголосу» вона додала: хотіла поставити комісару ці питання особисто. Зателефонувала - не відповіли. «Зате послухала музику, яка грає в телефоні військового комісара Львівщини: «Остается лишь тонкая нить, как по-русски уже не упомнить…» Лєпс співав, той що в переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України, той, якого внесли до бази Миротворця за висловлювання про Україну, за відвідування анексованого Криму тощо. Власне, тут внутрішня суть Тіщенка розкрилась – ця музика показала, кого ми маємо сьогодні у військовому комісаріаті», - розповіла Сех.

При цьому вона наголосила: вищезгаданий допис комісар, на її думку, у себе на «Фейсбуці» написав невипадково, він - санкціонований владою.

«Це один із кроків до запровадження надзвичайного стану, коли військові матимуть серйозні повноваження. І коли військовий комісар каже: «Сидіть вдома!» - це правильно зараз. Але те, що він каже політикам закрити рота, насторожує, бо ми вже чуємо, що від завтра будуть прослуховування через те, що «поширюється рейкова інформація щодо коронавірусу». То що, завтра  військовий комісаріат здійснюватиме репресії?», - наголосила Сех.

І резюмувала: «Я дуже сподіваюся, що, зокрема на бурхливу фейсбучну діяльність О. Тищенка зверне увагу його керівництво - і будуть наслідки».

Зазначимо, у 2014 році підполковника Олександра Тіщенка представили як  т.в.о. військового комісара Львівського обласного військкомату.

До слова, за даними ЗМІ, у 2017 році Львівський обласний військкомат оприлюднив у Facebook списки 15 тис. людей, що ухиляються від призову. Згодом Личаківський райсуд Львова визнав війського комісара Олександра Тіщенка винним у порушенні прав призовників та оштрафував на 5,1 тис. грн. Однак Тіщенко стверджував, що не веде сторінку військкомату, і у апеляційному суді скасував накладений штраф.

ІА "Вголос": НОВИНИ