Сьогодні, 12 грудня, набув чинності закон про припинення з 1 квітня 2019 року дії Договору про дружбу, співпрацю й партнерство між Україною і Російською Федерацією.

Як писав «Вголос», вчора цей закон було опублікували в газеті «Голос України».

Нагадаємо, що 10 грудня Президент України Петро Порошенко підписав закон, що припиняє дію договору про дружбу, співпрацю та партнерство з Росією.

6 грудня Верховна Рада прийняла закон «Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією», внесений Президентом України.

Як йдеться у законі, Росія, здійснивши збройну агресію проти України, порушила Договір про дружбу, співпрацю й партнерство.

Закон припиняє з 1 квітня 2019 року дія Договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною і Росією, складеного 31 травня 1997 року в Києві та ратифікованого Верховною Радою 14 січня 1998 року. У законі вказується, що припинення дії договору зумовлене збройною агресією Росії проти України, що є істотним порушенням цього договору.

Припинення дії договору не звільняє Україну від усіляких зобов’язань із його виконання і не впливає на права, зобов’язання чи правове становище України, що виникли в результаті виконання названого договору до припинення його дії, відповідно до статті 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів.

Нагадаємо, 25 листопада ввечері Росія атакувала українські катери у Керченській протоці. У Мережі з’явилося відео атаки.

За даними ВМС України, шестеро українських військовослужбовців отримали поранення. Московити ж кажуть, що внаслідок атаки в морі “отримали легкі поранення” троє українських військових. Також Росія захопила три українські військові катери.

26 листопада депутати Верховної Ради проголосували за введення воєнного стану на 30 діб від 14.00 26 листопада. Однак не в усій країні, а лише на території десяти областей, які межують із окупованим Кримом та невизнаним Придністров’ям.

27 листопада опублікували новий указ Президента про воєнний стан.

ІА "Вголос": НОВИНИ