Закон було опубліковано 7 липня в офіційній газеті Верховної Ради «Голос України» і набуває чинності на наступний після опублікування день, передають Українські Новини.

Начальник Генштабу буде підпорядковуватися головнокомандуючому. Також головнокомандувачу підпорядковується командувач Об'єднаних сил.

Головнокомандувач є найвищим військовим посадовцем у Збройних силах, він призначається на посаду і звільняється Президентом. Крім того, відповідно до закону, міністр оборони призначається на посаду парламентом за поданням Президента з числа цивільних осіб. Перший заступник та заступники міністра також призначаються на посади з числа цивільних осіб.

Норма про призначення міністра оборони та його заступників із числа цивільних осіб набере чинності з 2019 року. У свою чергу, норми про головнокомандувача, Генеральний штаб і види окремих родів військ набудуть чинності з 2021 року.

Також законом встановлюється парламентський контроль за діяльністю Служби безпеки України.

Передбачається створення комітету Верховної Ради, який буде контролювати діяльність державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, правоохоронних органів спецпризначення і розвідувальних органів.

5 липня Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про національну безпеку».

Верховна Рада України 21 червня  підтримала у другому читанні президентський законопроект №8068 «Про національну безпеку України».

Ухвалення закону про нацбезпеку України вже привітали Сполучені Штати Америки.

ІА "Вголос": НОВИНИ