За відповідне рішення проголосувало 253 народних обранці, повідомляє кореспондент «Укрінформу».

Метою законопроекту є встановлення режиму валютного регулювання, який передбачає вільне проведення валютних операцій їх суб'єктами, що має на меті покращення простоти проведення таких операцій, покращення інвестиційного клімату та інвестиційної привабливості України.

Проект закону пропонує скасувати чинний Декрет Кабінету міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» і закон України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» та внести зміни до деяких інших законодавчих актів України.

Натомість проект закону вводить новий режим валютного регулювання. Законопроектом передбачено визначення категоріально-термінологічного апарату валютного регулювання, встановлення загального режиму проведення валютних операцій на території України, деталей здійснення валютних операцій, проведення операцій з торгівлі валютними цінностями, транскордонного переказу та переміщення валютних цінностей.

Законопроект також встановлює норми щодо ліцензування професійної діяльності з надання послуг щодо проведення валютних операцій, а також особливості проведення валютного нагляду (уточнюється їх склад, регламентуються права та обов'язки цих суб'єктів), обміну інформацією між суб'єктами валютних операцій, включаючи органи валютного нагляду, та накладення санкцій за порушення валютного регулювання.

Також докладно регулюються права й обов'язки резидентів і нерезидентів у сфері проведення валютних операцій, у тому числі обов'язок представляти органам і агентам валютного нагляду документи й інформацію.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ