Про це пише у своєму блозі для УП очільник ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

Лідер націоналістів заявляє, що нардепи від «Свободи» не підтримали президентський законопроект про реінтеграцію Донбасу №7163, бо «цей закон закріплює фактичну капітуляцію в кримському питанні, закон передбачає застосування різних правових підходів до окупованих Москвою територій – Криму, Донеччини і Луганщини, що є неприйнятним».

Тягнибок також звертає вагу на те, що на четвертому році війни з Москвою влада так і не назвала війну війною:

«Це вже навіть не АТО. Це – «заходи для забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях».

Разом з тим, каже Тягнибок, свободівці не підтримали закон, бо замість окупанта платити за утримання окупованих територій будуть українці. 

«Так, обов'язок щодо соціального та пенсійного забезпечення осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях, ст. 6 цього закону покладає на Україну, а не на агресора Росію. Але це лише квіточки – ягідки йдуть далі. У документі взагалі відсутні (!) дати початку окупації Донбасу, а дата початку окупації Криму згадується лише в преамбулі, а отже не передбачає жодних правових наслідків. Відповідно, насправді з правової точки зору Росія не визначається цим законом окупантом, адже без чітко окресленого початку дати окупації неможливо пред'явити будь-які претензії до Росії. Також, як наслідок, відповідальність за моральну та матеріальну шкоду, завдану державі Україна, яка законопроектом покладається на Російську Федерацію, стає декларативною й неможливою до виконання».

До всього, голова ВО «Свобода» називає цей закон новою «спробою зґвалтування Конституції», адже він порушує визначений Конституцією порядок використання Збройних сил України. 

«Фактично руйнується система стримувань і противаг у побудові державного механізму. Нівелюється парламентський контроль за діяльністю Президента України в сфері оборони, що може призвести до узурпації влади та інших зловживань з боку Президента. Зокрема, закон дозволяє Президенту використовувати ЗСУ без дозволу парламенту навіть у Києві, якщо він оголосить, що це начебто відбувається для стримування російської «гібридної» агресії», – пише націоналіст.

Згадує політик і про те, що тепер українським військовим фактично забороняють захищатися:

«Ба більше, цей закон фактично криміналізує (!) їхні дії. Так, до українських військовослужбовців буде застосована презумпція винуватості. Ви тільки вдумайтеся, кожен з них при здійсненні кожного пострілу буде зобов'язаний доводити, що була безпосередня загроза його життю, що небезпеку не можна було усунути іншими засобами, що не було допущено перевищення меж крайньої необхідності. Це не просто злочин. Це санкція на вбивство наших Героїв, за яку проголосували ці служки олігархів».

«Цим законом влада бариг фактично легалізовує торгівлю на крові! – додає Олег Тягнибок. – Відтак умови торгівлі з тимчасово окупованими територіями можуть встановлюватися Кабінетом Міністрів без жодних (!) законодавчих обмежень».

За словами очільника «Свободи», народні депутати від його політсили «запропонували принципові поправки до зазначеного законопроекту, щоби усунути всі вищезазначені проблеми. Проте жодну з них парламент не підтримав, тому що мета закону – піарною тріскотнею прикрити колаборацію влади з ворогом».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ