У Світовий океан щороку скидають близько 12 мільйонів тонн пластику, що еквівалентно викиданню у воду щохвилини однієї вантажівки зі сміттям.

Про це йдеться у звіті міжнародної неурядової природоохоронної організації  Greenpeace.

"До Світового океану щороку потрапляють 12 мільйонів тонн пластику, що є еквівалентом викидання однієї вантажівки зі сміттям щохвилини", – зазначається у звіті. Організація використала дані з корабля Arctic Sunrise, що належить Greenpeace та обстежує підводний світ у Атлантичному океані за тисячу кілометрів від узбережжя Південної Африки.

Наголошується, що приладдя, яким користуються рибалки, становить десять відсотків усього пластикового сміття на дні Світового океану. А це вага понад 55 тисяч двоповерхових автобусів. Сітки та інше приладдя вбивають морських тварин та шкодять підводному ареалу. Це особливий тип забруднення пластиком, який особливо смертоносний, оскільки він спеціально розроблений для лову та вбивства морської дикої природи: кинута, загублена або відкинута риболовна техніка або так звані "привидні снасті".

Риболовецьке спорядження може бути втрачено випадково або закинуто у морі навмисно. Потрапивши туди, сітки та лінії можуть становити загрозу дикій природі роками чи десятиліттями, захоплюючи все – від дрібних риб та ракоподібних до зникаючих черепах, морських птахів і навіть китів. Поширившись океаном припливами та течіями, втрачені та покинуті рибальські знаряддя зараз пливуть до арктичних берегових ліній, плаваючи біля віддалених островів Тихого океану, заплутуючись у коралових рифах та засмічуючи глибоке морське дно.

Greenpeace закликає включити рибальське приладдя до Глобальної угоди ООН щодо захисту океанів. В організації вважають, що це допоможе захистити до 2030 року приблизно 30% Світового океану від шкідливої діяльності людини, зокрема промислової риболовлі.

ІА "Вголос": НОВИНИ