У матеріалі сайту Conversation психологи з Оксфордського університету пояснюють, чому любов до Counter-Strike не пов'язана з психічними відхиленнями і чому більшості досліджень впливу відеоігор на психіку не варто довіряти, – пише Еспресо.

Так, за останні роки масштаб інтересу до відеоігор виріс у декілька разів. В Європі іграми захоплюється дві третини дітей і дорослих. У Британії 38% дорослих регулярно проводять час за комп'ютерними іграми, у Франції – 64%, в Німеччині – 56%. Поява смартфонів зробила відеоігри доступними всюди і завжди –не дивно, що їх популярність зросла.

Всесвітня організація охорони здоров'я в кінці минулого року оголосила, що планує включити ігрову залежність в Міжнародну класифікацію хвороб. Остаточне рішення стане відомо всередині року, але виробники відеоігор і вчені вже виступили проти ініціативи ВООЗ.

У статті психологи з Оксфордського університету Енді Пржібійскій і Емі Орбен пояснюють, чому це рішення передчасне. Головний аргумент експертів – це низька якість доступних досліджень. Більшість досліджень тільки створюють «статистичний шум», хоча формально не приносять нічого нового в сферу дослідження впливу відеоігор на психіку користувачів.

Психологи виявили, що кожна шоста наукова робота по темі містить помилки в методології. При цьому висновки, зроблені на основі хибних експериментів, враховуються і грають вирішальну роль при підведенні підсумків дослідження.

Інша проблема, на думку психологів, – це відсутність чіткого визначення ігрової залежності. Більшість клінічних досліджень доводить, що надмірне захоплення відеоіграми слід вважати симптомом інших проблем. Для багатьох захоплених геймерів ігри стають засобом боротьби з тривогою або депресією.

«Ми визнаємо, що невелика група геймерів дійсно потребує допомоги. Але ми вважаємо, що наукової бази недостатньо, щоб включати ігрову залежність до переліку хвороб ВООЗ», – роблять висновок Пржібійскій і Орбен.

Експерти побоюються, що патологізація нормального вигляду відпочинку не призведе ні до чого хорошого. Багато людей, які захоплюються відеоіграми або займаються ними професійно, виявляться в уразливому положенні, оскільки їх діяльність буде вважатися ненормальною.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ