Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підтвердив, що українські повітряні сили збили над Азовським морем два російські літаки.

«Воїни Повітряних сил Збройних Сил України знищили ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22. Дякую Повітряним силам за чудово сплановану та проведену операцію в Приазов’ї», — написав головнокомандувач та опублікував відповідне відео.

Українські військові показали кадри останнього польоту російського літака А-50.

Довідково: Літак A-50 − це судно дальнього радіолокаційного стеження. Воно призначене для спостереження за цілями в повітрі, на землі та в морі, а також для наведення на них винищувальної авіації. Повідомлялося, що у повітряно-космічних силах РФ перебуває всього 9 таких літаків. Один борт обслуговує 19 осіб (5 льотного, 11 радіо і 3 інженерно-технічного персоналу). Вартість судна становить $330 млн.

Щодо Іл-22М, то для РФ це вже не перша бойова втрата літака, який навіть у випадку пошкодження піде на довготривалий ремонт. Повітряні Сили Збройних Сил України вже збили такий літак у квітні 2022 року, що лише в лютому 2023 року підтвердили росіяни. Також Іл-22 був збитий у червні 2023 року під час заколоту «вагнерівців». Підбитий повітряний командний пункт Іл-22М він здійснив вимушену посадку в Анапі й вів через відкритий радіообмін з цивільним аеродромом та просив направити карети швидкої допомоги та пожежні машини на злітну смугу. До повномасштабної війни в росіян було 12 літаків Іл-22М.

ІА "Вголос": НОВИНИ