«Віктору Ющенку вдалося успішно реалізувати перш за все соціальні заходи. Було збільшено заробітні плати і пенсії, виплати малозабезпеченим сім’ям. Хочу підкреслити, що Віктор Ющенко – єдиний президент, який виконав усе обіцяне під час виборів. І це було здійснено реальними грошима, а не додатковою емісією або залученням коштів за межами нашої країни, тобто через борги, – сказав 26 січня заступник міністра з питань надзвичайних ситуацій, кандидат у народні депутати України від Блоку «Наша Україна» Станіслав Аржевітін.

«На мою думку, дуже вдало була вирішена проблема з приватизацією. З одного боку було продемонстровано всій спільноті, особливо іноземним інвесторам те, що у темі приватизації наша країна і політика Президента є відвертою і чесною, – додав він. – Тобто, якщо мовиться про приватизацію, ми маємо на увазі ті об’єкти, які були приватизовані за смішну ціну деякими людьми, близькими до колишньої влади. Віктор Ющенко продемонстрував їх повернення до державної власності і показав їхню реальну ціну. Приклади – «Криворіжсталь», «Нікопольський феросплавний». При цьому наша країна не втратила інвестиційної привабливості. Навпаки, в українські підприємства надійшло чимало прямих іноземних інвестицій (зокрема, на Мукачівську трикотажну фабрику «Мрія»). Це дуже важливо, адже відомо, що в нашій країні коштів для того, аби підняти усе занедбане виробництво немає.

Я розцінюю як досягнення і те, що не дивлячись на революційні події, Президент зміг зберегти стабільність національної валюти. Бо коли цього немає починаються економічні і соціальні катаклізми, розгортається інфляція тощо. Додам, що цю стабільність було досягнуто власними силами. Раніше для цього залучались великі заощадження на світових ринках, таким чином створювалась ілюзія грошової стабільності, але насправді ми покладали борги на наступні покоління. Ще коли В.Ющенко був прем’єр-міністром він казав, що ми маємо жити не в борг, а повертаючи позичене. І нині Президент реалізує таку політику на практиці.

Опозиціонери кажуть, мовляв, за Ющенка зменшився валовий національний продукт. Але я раджу звернути увагу на формулу розрахунку ВВП у попередні роки. Політика подвійних стандартів приводила до штучного приросту ВВП. Тому, у скільки б разів нам не казали, що валовий продукт зростає, люди цього не відчували, бо реально нічого не змінювалося.

Важко переоцінити зусилля, які за перший рік президентства Ющенка було вкладено у те, щоб Україна здобула статус країни з ринковою економікою. Це вже досягнуто. Маючи такий статус ми автоматично піднімаємо рейтинг країни на світових ринках, нам відкривають ліміти, дають інвестиції – ціна і ризик зменшуються, і це свідчить про покращення стану наших підприємств, які працюють на міжнародних ринках. Тому, не зважаючи на критику політики глави держави, можу стверджувати, що наша країна рухається в ЄС, а це без коментарів говорить саме за себе, адже ми всі знаємо які стандарти життя у цих країнах. Гадаю, Ющенко приведе нашу країну до цих стандартів найближчим часом. Звісно, за рік подібні речі не вирішуються, але Україна буде йти прискореними кроками, бо ставлення світу до нашої політики імпонує багатьом членам Євросоюзу.

Можливо підприємці не повною мірою відчули ще дію нової регуляторної політики Президента, але той, хто був учасником президентських слухань знає, що це питання постійно є актуальним, глава держави щоразу наголошує на необхідності звільнити бізнес від дріб’язкової опіки чиновників. Тому багато уваги приділяється легалізації бізнесу, адже коли понад 50% економіки перебуває в тіні, це можна порівняти з воєнним станом. Легалізація бізнесу – це податки у бюджет і вищі соціальні виплати. Мені також імпонує, що Віктор Андрійович пильну увагу звертає на збереження культурної спадщини України».

ЗІК

ІА "Вголос": НОВИНИ