Про це 1 березня 2018 року під час брифінгу у Верховній Раді України заявив заступник Голови ВО «Свобода», народний депутат Андрій Іллєнко, – передає прес-служба політсили.

На переконання парламентаря, закон Ківалова-Колесніченка запроваджував в Україні тотальну русифікацію і був протягнутий в часи Януковича для того, щоби приготуватися до російської агресії

«Ми, свободівці, націоналісти, були категорично проти ухвалення цього закону. Ми брали активну участь у Мовному майдані 2012 року проти цього ганебного закону. У 2014 році Верховна Рада ухвалила рішення про його скасування, але через бездіяльність керівництва парламенту це питання на чотири роки зависло в повітрі. Після того, як ми зрозуміли, що парламент заблокував це питання, фракція «Свободи» в повному складі ще в минулому скликанні разом з іншими депутатами-патріотами з інших фракцій підписали відповідне конституційне подання до Конституційного суду, щоби скасувати цей ганебний антиукраїнський закон. 3,5 роки тривала ця процедура, 3,5 роки це подання лежало в Конституційному Суді. Наші представники ходили на всі засідання суду, проводили десятки акцій для того, щоби це рішення стало реальністю. Вчора суд нарешті визнав неконституційність цього документа – і сьогодні перед нами відкрита дорога до ухвалення державницького мовного закону», – зазначив депутат.

Водночас Андрій Іллєнко наголосив, що в парламенті є зареєстрований відповідний свободівський законопроект.

«Ми вимагаємо від керівництва ВР якомога швидше розпочати процес його ухвалення для того, щоб Україна мала свій нормальний мовний закон», – заявив націоналіст.

Андрій Іллєнко також акцентував на ще одному важливому моменті – прецеденті скасування закону через ухвалення шляхом «кнопкодавства».

«За рішенням КСУ, одна з основних причин скачування цього закону – це порушення процедури і «кнопкодавство» під час голосування. Тому це прецедент. Будь-який закон, який є або буде ухвалений із порушенням регламенту і «кнопкодавством», може бути скасований через Конституційний Суд – і ми цим інструментом надалі будемо користатися», – зауважив Андрій Іллєнко.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ