Про це повідомив журналіст Олександр Ретівов у Facebook.

За його словами, стало відомо про цю ситуацію завдяки жительці Краматорська Оксані Русаловська.

«Я показала синові пост депутата Краматорської міської ради Лілії Кисліциної, яка повезла в Хорватію сиріт, а також дітей, позбавлених батьківського піклування, і батьки яких служать в ООС (АТО). Яке ж було його здивування, коли на фото він побачив знайомих хлопців. Це діти дуже заможних людей нашого міста і чада друзів самої депутатки. Діти, які абсолютно не потрапляють ні під одну категорію із зазначених – «сирота», «дитина батьків, службовців в ООС (АТО)», «дитина, позбавлена батьківського піклування», – процитував Оксану Русаловську у своєму дописі журналіст.

За словами головного спеціаліста міського відділу освіти Краматорська Сергія Сергєєва спочатку в список на відпочинок до Хорватії повинні були включити 31 дитину – по одному з кожної школи.

У списку повинні були бути діти, які досягли різних успіхів, перемог в конкурсах, на олімпіадах тощо, однак при цьому пріоритет могли отримати діти переселенців, діти, позбавлені опіки, або з малозабезпечених сімей.

Однак незабаром ситуація кардинально змінилася і вже в новий план потрапили 22 людини, в пріоритеті виявилися діти, у яких були закордонні паспорти, але не сироти або інші потребуючі школярі. Через тиждень список був скорочений ще раз – для поїздки в Хорватію відібрали всього 15 чоловік. Всі діти, що відправилися в Хорватію, були з того списку, який спочатку надали школи.

Ця ситуація викликала різке засудження користувачів соцмереж, які запропонували батькам дітей, яких відправили в Хорватію за свій рахунок оплатити аналогічний відпочинок сиротам і дітям учасників АТО, а також нагадали, що практика відправляти дітей-мажорів за кордон була і раніше, коли вони їхали відпочивати під виглядом чорнобильців.

За словами Олександра Ретівова, на публікацію відгукнулися і захисники депутата Краматорської міської ради. Зокрема, він наголосив, що на захист Лілії Кисліциної стала й перший віце-спікер ВРУ Ірина Геращенко.

«Хтось акцентував увагу на тому, що в пості використано не фотографії справжніх сиріт, а просто ілюстрація, а хтось почав і більш ревно захищати існуючий порядок речей, включаючи одіозну Ірину Геращенко. У своїй «адвокатській» репліці вона порадила людям самим шукати спонсорів і везти сиріт та дітей бійців АТО. При цьому викладене прозвучало так, ніби це не Хорватія запросила на відпочинок дітей зазначених категорій, а Геращенко проспонсорувала сама», - написав журналіст.

Олександр Ретівов також наголосив, що згодом виявилось, що подібні прецеденти із відпочинком «дітей-мажорів» мають систематичний характер по всій країні.

«Причина такого резонансу стала очевидною, як тільки в приватні повідомлення мені стали відписувати люди з усіх кінців України, починаючи від самої зони АТО і закінчуючи маленькими селами на Житомирщині. В результаті з'ясувалося, що подібні прецеденти мають систематичний характер і по всій країні замість дітей бійців і дітей-сиріт, в Польщу, Туреччину, Болгарію, Хорватію та інші, їдуть діти місцевих чиновників і мажорів», - додав він.

ІА "Вголос": НОВИНИ