Про це заявив директор Музею історії ГУЛАГу Роман Романов, повідомляє російське видання «Ъ».

Він написав листа до радника президента Росії та голови Ради з питань прав людини Михайла Федотова, у якому і розповів про цю проблему.

Романов вказав на те, що знищення цих карток призводить до повного видалення даних про знаходження засуджених в системі ГУЛАГу.

Це, зі свого боку, матиме катастрофічні наслідки для вивчення історії таборів і отримання даних про жертв репресій.  

«У разі, якщо засуджений помирав або гинув в таборі, його особиста справа відправлялася на безстрокове зберігання. А якщо людина звільнялася, то її справа знищувалася, але складалася архівна картка, де вказувалися ПІБ, рік і місце народження, пересування засудженого між таборами і табірними пунктами, а також дата звільнення», – пояснив Романов.

Дослідники дізналися від російського Міністерства внутрішніх справ про знищення архівних облікових карток засуджених. Зокрема, начальник інформаційного центру УМВС Росії у Магаданської області Михайло Серьогін зауважив, що є міжвідомчий наказ під грифом «для службового користування» від 12 лютого 2014 року «Про затвердження настанови з ведення та використання централізованих оперативно-довідкових, криміналістичних та розшукових обліків, що формуються на базі органів внутрішніх справ РФ».

«Термін зберігання карток щодо засуджених – до досягнення ними (засудженими) 80-річного віку», – підсумував Серьогін.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ