Передача до суду справи проти виконавців нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк у її теперішньому вигляді унеможливить притягнення до відповідальності замовників убивства.

Про це розповіла адвокат Гандзюк Євгенія Закревська, інформує «Громадське».

«Я хочу наголосити, що станом принаймні на вчора, цим виконавцям не було змінено підозру і не було додано ознаки замовності. Другий момент: якщо справу по виконавцях передадуть до суду, то з чого і де будуть брати докази, яким чином використають ці докази в провадженні СБУ, яка шукає замовників», — заявила вона.

За словами правозахисниці, у разі відсутності ознаки замовності у провадженні поліції проти виконавців буде неможливо притягнути до відповідальності замовників, котрих розшукують у межах іншого провадження, відкритого СБУ.

«Вони не можуть бути двічі підозрюваними, чи двічі обвинуваченими. Вони можуть обвинувачуватися тільки один раз», — зазначила Закревська.

Так, вона зазначає, що адвокати Гандзюк раніше спрямували клопотання про об'єднання цих справ до прокуратури Херсонської області та до Генпрокуратури.

«Якщо це не буде зроблено, то я не бачу судової перспективи притягнення замовника до відповідальності. Передати справу по виконавцях до суду — це просто унеможливити надалі притягнення замовника», — наголосила адвокат.

Закревська зазначила, що прокуратура Херсонщини уже відмовила в об'єднанні цих проваджень, від Генпрокуратури відповідь ще не надійшла.

Нагадаємо, інформація про смерть Катерини Гандзюк з’явилась 4 листопада. Петро Порошенко закликав “знайти вбивць” активістки, а також США й представники Євросоюзу — притягнути злочинців до кримінальної відповідальності.

Згодом керівник поліції Києва Андрій Крищенко підтвердив інформацію про смерть херсонської активістки Катерини Гандзюк.

Водночас, поліція перекваліфікувала кримінальне провадження, за яким розслідується напад на Катерину Гандзюк на “закінчене вбивство”.

Глава Нацполіції України Сергій Князєв заявив, що слідство у справі Гандзюк майже завершене.

Стерненко розповів, що попри страшні муки Катерина Гандзюк намагалася зробити якомога більше для розкриття нападів на українців.

ІА "Вголос": НОВИНИ