Про це повідомляє УТ.

«З огляду на те, що у власності нерезидентів знаходиться незначна частина українських державних облігацій, відтік капіталу з Туреччини і викликаний ним спад апетиту інвесторів до активів країн, що розвиваються, не матиме суттєвого впливу на Україну, зокрема на валютний ринок, в короткостроковій перспективі», – заявив він.

Як зазначається, за оцінкою регулятора, з часом українська економіка може побічно відчути наслідки ситуації в Туреччині через зовнішню торгівлю, оскільки Туреччина є одним з найбільших ринків збуту української продукції (6,4% вітчизняного товарного експорту у 2017 році).

«Стрімка девальвація ліри і взагалі проблеми на фінансовому ринку Туреччини можуть викликати зниження платоспроможного попиту в країні і, відповідно, призвести до скорочення обсягу експорту з України. Крім того, знецінення ліри до долара США може викликати погіршення конкурентоспроможності вітчизняного експорту в порівнянні з турецькими товарами на третіх ринках», – повідомив Чурій.

Крім того, заступник глави НБУ нагадав, що США нещодавно підвищили мита на сталь і алюміній з Туреччини. Відповідно, слід очікувати вивільнення частини продукції, яка направляється в США, і, як наслідок, зниження цін на чорні метали в регіоні.

Водночас Чурій зазначив, що девальвація ліри може мати позитивний вплив на економіку України.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ