Відповідну статтю глави МЗС України, опубліковану у виданні Rzeczpospolita, Ціхоцький прокоментував у ефірі Польського радіо.

Так, ведучий програми «Сигнали дня» зачитував деякі тези зі статті Клімкіна. Серед них – ті, що критикують закон про Інститут національної пам'яті та стосуються нормалізації українсько-польських відносин.

«Це проблема, яку маємо віддавна. Проблема, коли слова з українського боку не знаходять жодного підтвердження у реальності», – відповів Ціхоцький, вказуючи на прийняття у день відвідин України президентом Польщі в українському Парламенті законів, що героїзують УПА.

Заступник глави МЗС Польщі також заявив, що проблемою є відсутність простору для роздумів над «проблемою Волинської трагедії» у межах української історичної політики, яка «прославляє міф про заснування, що ґрунтується на УПА, на Степанові Бандері та Романові Шухевичу».

Також польський віце-міністр прокоментував слова Клімкіна про те, що якщо українці повинні засудити Бандеру, то поляки – Армію Крайову і Пілсудського.

На думку Ціхоцького, це прояв «історичної безграмотності, з якою важко сперечатися».

«Прирівнювання Бандери до Пілсудського, прирівнювання УПА до Армії Крайової, прирівнювання Волинського злочину до боротьби АК на Сході – це той ревізіонізм та заперечення Волинського злочину, що дуже турбує», – сказав він.

Ціхоцький також звернувувагу на слова Клімкіна про те, що він готовий взяти на себе відповідальність за покращення відносин. «То я запитую, чому українська сторона двічі протягом останніх півроку відхилила пропозицію створення комісії на високому політичному рівні, аби обговорити усі ці питання?» – поцікавився Ціхоцький. Він додав, що такими темами повинні бути, зокрема, ексгумації польських жертв на території України та оновлений закон про ІНП.

«Це саме та розбіжність між вдаваним глуздом та дійсністю, коли українська сторона саботує та заперечує пропозицію співпраці з нашого боку», - зазначив Ціхоцький. «Символічно можна це описати так: Росія перекриває газ – польська сторона терміново збільшує постачання. А за це ми отримуємо демонстрацію з прапорами Степана Бандери у Львові під гаслом «Львів не для польських панів», – зауважив віце-міністр.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ