Про це розповів сьогодні, 22 березня, у Львові, у Центрі Шептицького, під час зустрічі з журналістами заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Лінчевський, передає кореспондент «Вголосу».

Однак він  зазначив, що Міністерство охорони здоров'я має три інструменти впливу на університети, зокрема на якість освіти у них.  

Перший, за його словами, полягає у тому, що у медичному університеті на всіх спеціальностях можуть вчитися тільки ті студенти, у кого рейтинговий бал ЗНО при вступі становив 150 балів і вище.

«Ми запроваджуємо «150» і кажемо: «Ось цей «низ» не може вчитися на медицині». До чого це призведе? Університети не отримають більше третини абітурієнтів. Але більше третини гірших абітурієнтів. Є колосальний спротив з боку університетів, бо це «жива копійка». Університет зацікавлений взяти поганого абітурієнта, адже той йде на контракт, платить за вступ, за кожен пропуск, оцінку, екзамен. Це золота жила. Університети зацікавлені набирати нездібних та невмотивованих. «150» відсікає третину гірших – і це для нас дуже важливо», – наголосив заступник міністра.

«Друге широкий конкурс. Якщо раніше заносили валізу в Міністерство і воно визначало: сюди 200 студентів, сюди 500 залежно від валізи, то зараз цього немає. Система широкого конкурсу каже: куди вступають абітурієнти, туди ми направляємо фінансування з бюджету. Цей механізм підтримує сильні університети», додав він.

За його словами, третій інструмент екзамен КРОК – єдиний державний кваліфікаційний іспит. «Незалежний центр тестування проводить незалежне оцінювання навчання в університеті. Так відсіюємо тих, хто 6 років провів даремно. Але університети зацікавлені, аби цього оцінювання не було в принципі. І це основна причина конфлікту».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ