На жаль, показники не тішать: в деяких господарствах Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей вони вдвічі менше торішніх (12-15 центнерів з гектара). Винна у тому аномальна посуха. Аграрії з південних областей побоюються, що можуть недобрати до 40% і більше ранніх зернових, але фахівці Укргідрометцентру заспокоюють: завдяки вологішим північним і західним регіонам урожай цього року буде менше лише на 10-15%. Втім, і там не все гладко: надлишок вологи погубив чимало озимих, а ярих з цієї ж причини недосіяли, пише «Сегодня».

За інформацією Мінагропроду, за перші дні намолочено 14,7 тис. т зерна з 5,1 тис. га з 9,6 млн га, засіяних ранніми зерновими (ярі та озимі пшениця і ячмінь) і зернобобовими (горох, квасоля). Але головне не це – середня урожайність з гектара наразі набагато нижче торішньої: всього 29,1 ц/га (2017-го було 42,3 ц/га, або на третину більше). Тому аграрії півдня країни і б'ють на сполох: затяжна посуха плюс прогнозовані на липень рясні дощі можуть призвести до втрати половини врожаю пшениці та ячменю, а це 7-8 млн т. Фермери північних і центральних регіонів теж стурбовані.

«У нас через пізню весну у багатьох місцях намокли озимі, пересівати їх ярими було пізно, оскільки відразу вдарила спека, тому буде недобір зерна», – розповів головний агроном господарства на Чернігівщині Роман Бутенко.

Фермер із Черкащини Юрій Похитун, який зробив цього року ставку на сою, змушений її штучно зрошувати, щоб не засохла, але каже, що збір все одно слабкий. Укргідрометцентр дає обнадійливіші прогнози на урожай.

«Озимі, які сіються з осені і до весни встигають добре розвинутися, перезимували добре і постраждали мінімально, а ось з яровими культурами, особливо з ячменем, біда: через пізню суху весну його недосіяли близько 100 тис. га, не було сенсу, – роз'яснила нам начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко. – Тому урожай не буде рекордним, але є надія на західні і північні області. Загалом по Україні урожай може бути менше на 10-15% (53-57 млн т), але найбільше постраждала Запорізька область втратить через відсутність дощів і спеки до 30% ранніх зернових. Але поки чекаємо хороший урожай кукурудзи, яку збирають восени, і липневі дощі їй тільки на користь».

Заступник міністра Мінагропроду Максим Мартинюк повідомив, що зберігається прогноз на урожай понад 60 млн т.

Експерти агроринку наразі не беруться прогнозувати, скільки коштуватиме тонна зерна на світовому і внутрішньому ринку.

«Ціну на зерно можна буде розрахувати через кілька місяців», – відповів керівник служби бізнес-проектів «АПК-Інформ» Родіон Рибчинський.

Але, за його словами, нестачі продовольчого зерна в країні чекати не варто, хоча якість його може бути гірше, ніж минулого року. А директор Асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко прогнозує зростання цін на продукти із зерна.

«На хліб і корм худобі свого врожаю Україні вистачить, можливо, менше піде на експорт. Але якщо посуха триватиме, зерно буде низької якості, тому продовольча пшениця явно подорожчає. Також з 1 липня підвищаться соцстандарти, це потягне за собою зростання зарплат, продовжать дорожчати енергоносії. Це означає, що до осені можна очікувати зростання цін на 20-25% на білий хліб, борошно, макарони», – говорить Дорошенко.

У грошах виходить, що батон може подорожчати на 3,5-4 грн, кіло борошна вищого сорту – на 2-3 грн, макарони соцсортів – на 1-1,5 грн/кг.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ