За повідомленням Агентства внутрішньої безпеки, всі ці особи були учасниками гібридних дій, спрямованих проти Польщі, передає Польське радіо.

Як інформує портал wPolityce.pl, Єкатєріна Ц. приїхала до Польщі 2013 року нібито з метою навчання в одному з польських вишів. Вона була активною передусім у середовищі товариств та організацій, що підозрюються в прямих і непрямих контактих з Кремлем і вже протягом довгого часу намагаються антагонізувати польсько-українські відносини.

«Єкатєріна Ц. не займалася діяльністю в Інтернеті, не користувалася соціальними ЗМІ, зосереджувалася на безпосередніх контактах з особами, пов’язаними із середовищем, що явно симпатизувало з Кремлем. Вона швидко здобула довіру, а особи, затримані сьогодні разом з нею, нібито займалися фінансами численних прокремлівських товариств та угруповань. Чимало вказує, що члени цієї групи розкрадали московські гроші», – написано в повідомленні.

Речник міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарин раніше заявив, що затримані особи брали участь у «розпалюванні польсько-української ворожнечі в суспільній і політичній сферах та підриванні польської точки зору на історичну політику і заміні її російською», а також вони намагалися «консолідувати проросійські середовища в Республіці Польща» навколо цих сфер. Станіслав Жарин відзначив, що такі дії є «пріоритетними» для гібридної діяльності, яку здійснює російська сторона проти Польщі.

Крім того, за його словами, на основі зібраного матеріалу Агентство внутрішньої безпеки паралельно здійснює заходи стосовно громадян Польщі, «які співпрацювали з вище названими іноземцями в російській інформаційній війні проти Польщі». У випадку деяких з них дії відбуваються разом з прокуратурою, щоб висунути проти них звинувачення.

«Інформація, яку отримало Агентство внутрішньої безпеки, вказує, що Російська Федерація не лише інспірує польських громадян до того, щоб виконувати певні дії проти Польщі, які є в інтересах Росії, але також фінансує їхню активність у цій сфері. Про те, які особи та середовища використовує РФ, свідчить факт, що часто ці гроші розкрадають виконавці російських замовлень та інструкцій. Це показує справжні наміри і низьку мотивацію, якими керується частина проросійських активістів у нашій країні», – написав речник міністра-координатора спецслужб.
На його думку, дії Агенства внутрішньої безпеки ще раз підтвердили масштаб інформаційної війни, яку російська сторона здійснює проти Польщі. «Слід особливо наголосити і звернути увагу суспільства нашої країни, щоб дуже обережно ставитися до проросійських ініціатив у Польщі. Адже російська сторона зацікавлена в тому, щоб створити ілюзію, нібито ці ініціативи мають характер спонтанного і незалежного громадського руху, а насправді ж часто їх інспірує, координує і фінансує Росія, а їх метою є дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в нашій країні, – зазначив речник міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарин.

ІА "Вголос": НОВИНИ