Правоохоронці Тернопільщини викрили міжрегіональну групу осіб, яка впродовж 2018-2020 років здійснила ряд крадіжок ікон із церков у різних областях України, поєднаних з таємним проникненням до цих приміщень.

Про це інформує сайт Нацполіції України.

Цехи, в яких реставрували пам'ятки мистецтв, а також близько шістсот предметів сакрального мистецтва, серед яких понад 450 цінних ікон, датованих  17-19 століттями, виявили під час санкціонованих обшуків оперативники управління стратегічних розслідувань.

Спецоперація з затримання підозрюваних проводилася спільно зі слідчими ГУНП в Тернопільській області, працівниками відділу розслідування особливо тяжких злочинів та бійцями спецпідрозділу КОРД під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Було проведено одночасно 14 обшуків на території Одеси, а також Хмельницького та Києва та вилучено понад 450 ікон. Трьох фігурантів затримали згідно зі статтею 208 КПК України.

За попередньою інформацією, до організованої групи з ознаками злочинної входило семеро осіб. Серед підозрюваних – двоє уродженців Молдови. Саме вони організували бізнес на антикваріаті. За словами Василя Джиджори, начальника УСР в області, у спільники вони взяли знавців сакрального мистецтва, фахівців з юриспруденції та людей, які допомагали у пошуках та збуті краденого.

Підозрювані впродовж 2018-2020 років викрадали цінні ікони з церков та монастирів. Вони шукали в соцмережах та довідкових виданнях інформацію про ікони, писані в 17-19 століттях, їхали в храми, де зберігалися експонати, обстежували приміщення на предмет наявності камер відеоспостереження, оглядали замки та вікна. Після цього брали необхідні інструменти та йшли на злочин.

Жертвами злочинної групи стали храми Тернопільської, Вінницької, Одеської, Львівської та Чернігівської областей.

Викрадене фактично одразу переправляли поштою на Одесу. Уже після цього фахівці реставрували ікони та продавали колекціонерам. Серед клієнтів зловмисників – бізнесмени, високопосадовці та жителі країн Європи. Збували ікони через аукціони. Вартість предметів мистецтв  коливалася від ста п'ятдесяти до трьохсот тисяч гривень.

Як повідомлялося, НАБУ повідомило про підозру ексзаступнику міністра оборони Ігорю Павловському, якому інкримінують зловживання службовим становищем, яке завдало державі збитків на суму 17,44 млн гривень.

ІА "Вголос": НОВИНИ