Про це в коментарі «Вголосу» повідомив голова депутатської бюджетної комісії Львівської міськради, «свободівець» Яромир Самагальський.

«Коли раніше освітяни і медики могли отримати фінансування з місцевих бюджетів, бо це дозволяв Бюджетний кодекс, то на сьогодні органи місцевого самоврядування лише можуть відповісти: вибачте, згідно із законом, усі питання – до Міністерства фінансів. Це абсолютно не є децентралізація, а навпаки – збільшення централізації», – вважає депутат. Раніше ж, за його словами, вже до 18 числа бюджетники отримували аванс.

Також він розповів, що немає коштів і на оплату енергоносіїв. «Якщо не буде вчасно проплачено за електроенергію, то школи і лікарні взагалі можуть опинитися без світла», – пояснив Самагальський.

Сьогодні прес-служба Львівської міської ради підтвердила, що станом на 23 січня через затримку державної субвенції працівники шкіл та закладів охорони здоров’я Львова не можуть своєчасно отримати заробітну плату за першу половину січня.

«Досі Міністерство освіти і науки та Міністерство охорони здоров’я не затвердили механізм фінансування міських установ з державного бюджету. Тож кошти вказані міністерства не перерахували до Львова», – повідомили в міськраді.

Нагадаємо, згідно з новим Бюджетним кодексом, держава повністю взяла на себе фінансування освітньої і медичної галузей. Кошти у вигляді державної субвенції мають надходити на місця.

ІА "Вголос": НОВИНИ