Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в середу, повідомляє кореспондент «Укрінформу».

«Державний стандарт початкової освіти – це перелік очікуваних результатів, що наші діти повинні вміти і знати, якими компетентностями володіти після здобуття освіти у початковій школі. Цей стандарт опрацьовувався протягом двох років. Ми залучали найцікавіший і найуспішніший досвід семи країн, міжнародну експертизу, враховували найкращі українські традиції», – сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

За її словами, уряд своїм рішенням затверджує стандарт з базовим навчальним планом, а далі міністерство готує і затверджує освітню програму і створює типові навчальні плани, які можуть бути різні, а школи затверджують специфічні робочі навчальні плани і створюють програми.

Ключовими компетентностями стандарту початкової освіти є вільне володіння учнями українською мовою, здатність спілкуватися рідною мовою, визначення простих математичних залежностей в навколишньому світі, формування допитливості, усвідомлення основ екологічного природокористування, оволодіння основами цифрової грамотності та інше.

Вона додала, що, крім ключових компетентностей, є ще цілком нові компетентності – інноваційні, екологічні, інформаційно-комунікаційні, громадянські та соціальні компетентності, навчання впродовж життя, підприємливість та фінансова грамотність.

Також Гриневич наголосила, що у стандарті представлені дев'ять освітніх галузей, серед яких, зокрема, мовно-літературна, математична, природнича, технологічна, історична, мистецька.

Міністр зауважила, що державний стандарт початкової освіти починає працювати з 1 вересня 2018 року, і це буде для дітей, які навчатимуться вже 12 років.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ