Таку думку висловила заступник головного лікаря з медичної частини Львівської обласної клінічної лікарні Наталія Ван Доеверен під час прес-конференції сьогодні, інформує кореспондент «Вголосу».

Як відомо, нещодавно у першому читанні був прийнятий законопроект, який передбачає, що державні та комунальні заклади охорони здоров’я матимуть більшу організаційно-правову самостійність у більше прав у використанні бюджетних коштів.  Однак є загроза, що автономізація перетвориться на приватизацію медичних закладів.

Наталія Ван Доеверен зазначила, що цей законопроект делегує більше фінансово-економічних повноважень головним лікарям медичних закладів. На думку лікаря, така ситуація створює загрозу, що головні лікарі стануть «царями» у своїх лікарнях.

«Пояснювальна записка до законопроекту передбачає, що потім, колись, коли документ буде проголосований, буде написане положення про Наглядову раду, яка контролюватиме діяльність головного лікаря. Але Наглядова рада матиме повноваження англійської королеви, абсолютно декоративні. Якщо ради збиратимуться тільки для протоколів, а їм не буде дано реальних можливостей для контролю, повноважень втручатися та контролювати роботу головного лікаря, то я маю величезний страх з того приводу», – сказала заступник головного лікаря з медичної частини Львівської обласної клінічної лікарні.

Головний лікар Львівського обласного лікувально-фізкультурного диспансеру, голова Громадської ради при Львівської ОДА Степан Середа в свою чергу зазначив, що автономізація закладів охорони здоров’я – це невелика складова реформи медицини, із якою Україна запізнилася на кілька років.

«Якщо ми думаємо, що ситуація в медицині зміниться, коли ми автономізуємо заклади охорони здоров’я, то дуже помиляємось. У державі розроблена Національна стратегія реформування системи охорони здоров’я на період 2015-2020 років. В цьому документі написані конкретні кроки реформування медицини, зокрема те, що у 2016 році в Україні автономізація мала б бути завершена, але через війни в міністерстві та профільному комітету цього не сталося», – розповів Степан Середа.

Він додав, що крім повноважень для головних лікарів, у законі мають бути чітко виписані механізми контролю за їх роботою, але наразі цього немає.

«До прикладу, зараз відбуваються конкурси на заміщення посад у обласних лікувальних закладах, до прикладу, в «Охматдиті». Але ці конкурси проводять хто як хоче. Має бути Наглядова рада – структура, яка не дасть головному лікареві робити те, що він хоче. Разом з тим має бути чітко виписано, хто входитиме в ці наглядові ради, має бути низка положень та наказів до згаданого законопроекту, щоб він працював належно», – сказав Степан Середа.

ІА "Вголос": НОВИНИ