Згідно з постановою Кабміну, з 1 серпня ціну нерухомості зможуть визначати лише сертифіковані спеціалісти, які пройшли спеціальне навчання. Вартість таких курсів 3 тис. грн., їх запропонують 26 навчальних закладів, які співпрацюють з Фондом держмайна.

Наразі на сайті Фонду реєстру сертифікованих оцінювачів немає. Ускладнює ситуацію ще одне нововведення влади – з 1 вересня розрахунок готівкою обмежать до 150 тис. грн. Відтак, щоб оформити договір купівлі-продажу квартири продавцю і покупцю доведеться відкрити в банку рахунок, а згодом пред’явити нотаріусу виписку про переказ кошів нотаріусу.

За прогнозами нотаріусів, на банківські комісії та обмін валюти ( якщо гроші зберігали в євро чи доларах) доведеться витратити до 3% вартості квартири.

Однак, відсутність оцінювачів не є головним нововведенням. Перш ніж укласти договір купівлі продажу нотаріуси муситимуть перевірити достовірність оцінки в спеціальній базі. Кожен договір матиме свою номер, під яким заноситиметься в базу. Однак, наразі нотаріуси не мають доступу до цього ресурсу.

Джерело: Сегодня

ІА "Вголос": НОВИНИ