Відповідна заява розміщена на сайті НАБУ. 

«Останнім часом в контексті дискусій навколо створення спеціалізованого антикорупційного суду у ЗМІ та в середовищі міжнародних партнерів України окремими депутатами та високопосадовцями цілеспрямовано поширюється думка, що, буцімто, створення окремого антикорупційного суду є невиправданим, витратним і тривалим процесом.

 В якості альтернативи противники антикорсуду пропонують створити антикорупційні палати при існуючих судах загальної юрисдикції. Вірогідно, заява президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера, що Євросоюз вважає достатнім створення спеціальної антикорупційної палати, є наслідком цілеспрямованої дезінформації по відношенню до європейських партнерів України.

По-перше, однієї антикорупційної палати в межах існуючого суду, приміром, Верховного, буде недостатньо, адже одна палата не може поєднувати в собі усі три інстанції. Якщо ж іти шляхом створення аналогічних антикорупційних палат у нереформованих судах першої та апеляційної інстанцій, самий сенс створення Антикорупційного суду буде повністю нівельований. Ймовірно, саме у цьому зацікавлені особи, які поширюють дану ідею серед міжнародних партнерів, користуючись їхньою недостатньою обізнаністю з особливостями судової системи України.  

НАБУ переконане: створення антикорупційних палат не лише не вирішить проблему відсутності вироків щодо топ-корупціонерів, але й поглибить її. За наявними даними, наразі у судах першої інстанції бракує більш як 2500 суддів. Якщо багато судів першої інстанції на сьогоднішній день не в змозі забезпечити формування колегії з трьох слідчих суддів для розгляду справ, переданих НАБУ, незрозуміло, яким чином вони зможуть сформувати окремі антикорупційні палати. Неясно також, в який спосіб буде забезпечено добір у палати професійних суддів, незаплямованих корупцією. Крім того, за умови утворення антикорупційної спеціалізації на рівні місцевих та апеляційних судів доволі високим є ризик появи традиційних місцевих корупційних зв’язків та «кланів».

Національне бюро наголошує: створення окремого Вищого антикорупційного суду (далі — ВАС) є швидким, ефективним і законним способом вирішення проблеми відсутності вироків щодо корупціонерів найвищої ланки та необхідною умовою для успішної боротьби з корупцією в Україні. 

НАБУ повністю поділяє концепцію ВАС, погоджену представниками міжнародних організацій та громадського сектору 16 червня в рамках тематичного круглого столу ОБСЄ. Її суть полягає у двох речах. Перша —  це прозорий та неупереджений добір суддів,  який би гарантував найвищий рівень суспільної довіри до цього інституту. Переконані, до конкурсів на посади у ВАС важливо залучити не лише суддів, а й адвокатів, правників та науковців — порядних людей з високим рівнем кваліфікації, адже корупційні схеми, які розслідують НАБУ і САП доволі складні та заплутані. Сама ж конкурсна процедура має відбуватися прозоро, із залученням до конкурсної комісії міжнародних експертів та громадськості.

 Другий важливий момент стосується  інстанційності антикорупційного суду — будь-яка особа, справу якої розглядає ВАС, як суд першої інстанції, повинна мати конституційно гарантоване право на перегляд ухваленого ним рішення в апеляційному порядку та у передбачених законом випадках — у касаційному порядку. На нашу думку, прийнятними можуть бути різні варіанти інституційного  рішення щодо апеляційної інстанції — створення апеляційної палати у ВАС або в структурі Касаційного кримінального суду Верховного Суду, за умови, що буде забезпечено прозорий добір професійних та доброчесних суддів до такої палати та її адміністративну автономію в межах суду. 

Наголошуємо, дана концепція жодним чином не суперечить Конституції України та вимогам Закону «Про Судоустрій в статус суддів». Навпаки оновлений Закон «Про судоустрій і статус суддів» передбачає можливість діяльності Вищого антикорупційного суду, як невід’ємної складової нинішньої системи судоустрою України.

Національне бюро переконане, що у разі законодавчого втілення Верховною Радою України даної концепції громадянам буде гарантоване право на справедливий суд, а також буде забезпечено швидкий та неупереджений розгляд справ щодо топ-корупціонерів, які розслідуються детективами Національного бюро та обвинувачення в яких підтримується САП.

Свої перші розслідування НАБУ розпочало вже через 8 місяців після підписання Указу Президента України про Створення Бюро. Відтак, переконані, створити Вищий антикорупційний суд протягом одного року - цілком реальне завдання.

Створення спеціалізованого антикорупційного суду є одним із зобов’язань, які Україна взяла на себе перед своїми міжнародними партнерами – Європейським Союзом та Міжнародним валютним фондом.  

Станом на початок липня 2017 року, із 75 кримінальних проваджень, які Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура​ скерували до суду, у 23 судовий розгляд досі не розпочато. Судові вироки були ухвалені лише у 18 справах. Більшість із них - угоди про визнання винуватості з другорядними учасниками корупційних схем, укладені слідством в обмін на свідчення та/або компенсацію шкоди, завданої державі», - йдеться у Заяві.  

Нагадаємо, як писав Вголос президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер на спільному брифінгу з Президентом України Петром Порошенком та президентом Європейської ради Дональдом Туском заявив, що Україні буде достатньо створення спеціальної палати, яка займатиметься питаннями корупції.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ