Коментар, опублікований у виданні у вівторок, 20 лютого, стосується дискусії за участю Моравецького, що виникла під час Мюнхенської конференції з безпеки щодо участі євреїв у Голокості, пише RMF 24.

Видання назвало такі слова «ганебними». 

«Заява розмиває моральні відмінності між нечисленними євреями, які співпрацювали з нацистами, тому що стояли перед жахливим вибором між різними видами зла, та мешканцями інших країн Східної Європи, які без присуму колабораціонували через бажання наживи, кровопролиття та антисемітський ентузіазм», – йдеться у коментарі.

На захист Моравецького видання зазначає, що Польща не була єдиною країною, де євреї переслідувалися своїми сусідами: «Жодна з таких країн не визначилася зі своїм минулим і своєю роллю у цьому кошмарі (Голокості), але лише Польща є «настільки чутливою» до цього питання».

Частково це є реакцією на роботу польських істориків, які розривають минуле своєї країни, пише видання.

«Тим не менше, останні слова Моравецького вказують, що нації, як і люди, можуть страждати неврозами, які спричиняють те, що вони не можуть визначити свою позицію і ховаються від неї у вигаданих світах, де можуть собі уявляти, що насправді не зробили нічого поганого», – йдеться у повідомленні.

Як вже писав «Вголос», президент Ізраїлю Реувен Рівлін розкритикував висловлювання прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького щодо співпраці євреїв із нацистами під час Другої світової війни, називаючи такі слова «новим дном».

 

«Вголос»

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ