[media=139305,139306] 

Про це, зокрема йшлося і на прес-конференції на тему: «Національні пам’ятки. Загроза привласнення і втрати» сьогодні, 11 травня, передає кореспондент «Вголосу».

Голова фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді Олег Панькевич розповів: «Вже не вперше ми говоримо про проблему спроби Львівської обласної ради стати власником державного майна, яке зараз є у користуванні Львівської національної галереї мистецтв, зокрема замків. Ця проблема з’явилась вже понад рік тому. Причиною також став лист пана Возняка до ЛОР та ЛОДА. Після того був проект рішення ЛОР щодо того, що обласна влада може бути власником цього майна».

Зазначимо, історія із передачею у комунальну власність замків Возницького почалася у вересні минулого року. Тоді гендиректор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк звернувся до обласної ради і ЛОДА щодо сприяння у переукладенні договорів оренди на низку об’єктів, які перебувають у користуванні галереї.  Йдеться про історичні будівлі, які належать Львівській національній галереї мистецтв, зокрема: оборонну вежу в П’ятничанах, каплицю Боїмів та башту колишньої Свяходухівської церкви XVIII у Львові, Олеський, Золочівський та Підгорецький замки. У ЛОР вирішили спочатку історичні пам’ятки та землі біля них передати у комунальну власність обласної ради, а вже потім – у державну.

Заступник голови ЛОР Володимир Гірняк зазначав, що не можна передати відразу у державну власність ці об’єкти, а спочатку в обласну, оскільки у 2007 році частину об’єктів рішенням ЛОР передали незареєстрованими у державну власність. Згодом змінився механізм реєстрації речових прав. Тому об’єкти найлегше зареєструвати саме за обласною власністю.

За словами Олега Панькевича, це майно зараз є на балансі ЛОДА. Він нагадав, що на розгляд сесії ЛОР вже пропонували питання про оформлення права власності на об’єкти культурної спадщини. Пропонувалось прийняти у комунальну власність облради Олеський, Підгорецький, Золочівський замки.

«Чому директор звертається до органу, який не є власником майна? - додав на прес-конференції Олег Панькевич. - Маємо вже неприємну ситуацію і прецедент, пов’язаний із порушенням чинного законодавства, коли об’єкти державної власності, зокрема пам’ятка архітектури – Домініканський монастир у Підкамені Бродівського району - рішенням сесії ЛОР перейшов до власності територіальних громад області. Але не весь монастир, як було у проекті рішення, а тільки вежа монастиря».

«Розуміємо, що приблизно така сама схема готувалася і для Олеського, Підгорецького замків та для всіх інших пам’яток архітектури. Спочатку набувається у незаконну власність, потім відводиться земельна ділянка, і потім може бути процес відчуження. Тому такі спроби є незаконними, адже це державна власність, і вважаємо, що ініціаторами мали б займатися правоохоронні органи», - також зазначив депутат ЛОР.

Він розповів і про те, що немає ні відповідної реакції ЛОДА, хоча всі ці пам’ятки є на її балансі, ні Мінкульту. Тому про це обов’язуково згадають на найближчій сесії ЛОР, а також підключатимуть громадськість.

Екс-директор Львівської національної галереї мистецтв Лариса Разінкова-Возницька зі свого боку також розповіла, що гендиректор галереї Тарас Возняк вже закрив два відділи музею та продовжує роздавати спадщину Возницького.

ІА "Вголос": НОВИНИ