Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Зазначимо, історія із передачею у комунальну власність замків Возницького почалася у вересні цього року. Тоді директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк звернувся до обласної ради і ЛОДА щодо сприяння у переукладенні договорів оренди на низку об’єктів, які перебувають у користуванні галереї.  Йдеться про історичні будівлі, які належать Львівській національній галереї мистецтв, зокрема: оборонну вежу в П’ятничанах, каплицю Боїмів та башту колишньої Свяходухівської церкви XVIII у Львові, Олеський, Золочівський та Підгорецький замки.

У ЛОР вирішили спочатку історичні пам’ятки та землі біля них передати у комунальну власність обласної ради, а вже потім – у державну. Розгляд рішення вирішили перенесли на сесію облради на 5 грудня 2017 року. 

Через обуреність громадськості таким рішенням це питання знову обговорили на круглому столі на тему: «Замки Львівщини: як зберегти історико-культурну спадщину?»

«Кінцева мета – ці замки мають бути у державній власності.  Проте не можна передати відразу у державну власність ці об’єкти, а спочатку в обласну, оскільки у 2007 році частину об’єктів рішенням ЛОР передали незареєстрованими у державну власність. Згодом змінився механізм реєстрації речових прав. А зараз об’єкти найлегше зареєструвати саме за обласною власністю, - зазначив заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк.

За словами начальника управління майном спільної власності ЛОР Миколи  Бандри, відповідно до рішення ЛОР у 2006 році та розпорядження Кабміну у 2007 році  у державну власність був переданий майновий комплекс Львівської картинної галереї. Він, до слова, складався з будівлі картинної галереї та декількох допоміжних будівель в смт. Олесько та с. Підгірці.

«На той час ці замки не перебували у складі картинної галереї з невідомих причин. І зараз ці питання упорядковуються, аби оформити право власності і потім передати в державну власність. Це звичайне технічне рішення. На цьому етапі йде мова лише про оформлення права комунальної власності за ЛОР. А далі рада як власник відповідно до закону приймає рішення про передання у державну власність», - розповів Микола Бандра.

На запитання керівника фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді Олега Панькевича «Хто підготував проект рішення про передачу у комунальну власність об’єкта?» Володимир Гірняк зазначив, що це начальник управління майном спільної власності Микола Бандра та відповідне управління.

Як зазначив депутат Львівської обласної ради Ярослав Качмарик, те, що робить обласна рада нині, особливої довіри не викликає, особливо в частині власності. «Можливо питання не лише в об’єктах культурної спадщини, а й у землі, яка знаходиться в їх використанні?», - поцікавився він.   

«До того часу, поки ті фракції, які виступають проти цього питання, не ознайомляться до кінця з юридичною базою та документами… Я вважаю, це має бути спільне рішення, аби не було якихось інсинуацій», – додав Володимир Гірняк.

Керівник фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді Олег Панькевич у коментарі журналістам аргументував: «Ми тут не побачили діячів культури, які справді переживають за те, в якому стані перебувають замки, які мають бачення і довго цим займаються. Їх просто на круглий стіл не запросили».

Також він додав, що насправді існує величезна небезпека майбутньої втрати замків. «Теза про те, що, мовляв, «спочатку їх треба прийняти у комунальну обласну власність, а потім ми передамо», не витримує критики. Немає механізму, який це розписує, що саме так має бути. Відбувається маніпуляція законодавством з метою «прихватизації» якщо не цілого об’єкту, то принаймні частки об’єктів, а ще більше - тих земельних ділянок, які там розташовані.  Звичайно, що не можна так готувати проекти рішень, тому що депутати до сьогодні абсолютно не ознайомлені з аргументацією. Та й зрештою, юридичної аргументації немає. Керівництво ради намагається, як завжди, протягнути рішення шляхом голосування більшості», - зазначив він.

Олег Панькевич також вважає, що процедура передання цього об’єкта у державну власність дуже проста. «Державна влада в особі держорганів, а це окрім Міністерства культури ще й ОДА, має підготувати відповідні документи, які до кінця мають оформити власність .., яка і так є державною», - резюмував він.  

ІА "Вголос": НОВИНИ