Про це повідомила уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова.

Представники Секретаріату омбудсмена з'ясували, що згаданий будинок - це «приватний реабілітаційний центр «Хочу жити». За словами директора, тут перебуває 21 дієздатна особа з нарко- та алко- залежністю та з розладами психіки.

«Під час конфіденційного спілкування 12-ро з них повідомили про бажання залишити заклад, - розповідає Денісова. - Також вони розповіли, що потрапили до «центру» проти волі, більшість з них була поміщена сюди за ініціативою родичів. Втім, немає жодних рішень судових органів, медичних закладів і згоди самих осіб на утримання їх тут. Також пацієнти закладу повідомили про вживання ними невідомих медичних препаратів, які подавляли їх волю».

«Під час моніторингового візиту виявлено 80-річну жінку, яка не є хворою, і двох неповнолітніх 14-річних дівчат, які перебувають тут разом з дорослими за згодою своїх батьків», - зазначила омбудсмен.

За її словами, про результати моніторингового візиту повідомили поліцію Броварів та місцеву прокуратуру. Поки тривають слідчі дії, відкрито провадження за статтею 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі).

 

ІА "Вголос": НОВИНИ