Консолідований Індекс здоров’я жителів Львівщини становить 57 пунктів зі 100, що є дещо вищим показником, ніж в цілому по Україні (55). Про це повідомили організатори моніторингу здоров’я.

Основними критеріями, на яких базується Індекс, є: задоволеність амбулаторною та стаціонарною медичною допомогою, звернення до лікаря у випадку хвороби та попередження захворювань, стан здоров’я, витрати на ліки, знання про здоров’я та здорова поведінка.

Рівень задоволеності роботою дільничних терапевтів та сімейних лікарів на Львівщині – 67%, тоді як у Тернопільській області є найвищим (87%), а у Кіровоградській – найнижчим (47%). Водночас серед жителів Львівської області спостерігається нижчий, ніж в середньому по Україні, рівень задоволеності стаціонарною допомогою (53%). Найбільш задоволеними нею по Україні є опитані Тернопільської (76%) та Миколаївської (76%) областей, найменшою мірою задоволені жителі Кіровоградської області (29%).

У домогосподарствах Львівської області спостерігається порівняно висока кількість звернень до лікаря за амбулаторною допомогою (3,6 випадків звернень за останні 12 міс.). Натомість  викликами швидкої зловживати не звикли (1,6 випадки викликів швидкої на одне домогосподарство протягом останніх 12 міс. – найнижчий показник по Україні). Львівщина також увійшла до топ-5 областей, де респонденти надавали перевагу зверненню до лікаря, ніж самолікуванню. Середня вартість придбаних за останні 30 днів ліків для регіону склала 469 гривень, що є дещо нижчим показником порівняно з Україною в цілому (550 грн.). 42% опитаних за останні 12 місяців були хворі, але не відвідали лікаря та/але не були госпіталізовані взагалі через брак коштів. Кількість призначених лікарем препаратів під час амбулаторного звернення – 3,5 найменування лікарських засобів – є одним із найнижчих показників по країні. Проблемною темою виявилася вакцинація. 40% жителів Львівщини відмовлялися від вакцинації для своїх дітей – це один із найвищих показників по країні.

Свою негативну думку щодо щеплень висловили 29% респондентів, які були опитані на Львівщині. Область увійшла до трійки лідерів за часткою населення, яке декларує вживання алкоголю принаймні щотижня (22%). Велика частка жителів області (40%) не змогли правильно назвати принаймні 2 симптоми інсульту. Втім, у регіоні продемонстрували один з найвищих в країні (91%) рівнів обізнаності щодо симптомів туберкульозу. Переважна більшість респондентів (99%) вважають необхідним реформування системи охорони здоров’я. Передусім, реформу пов’язують із якістю та доступністю медичної допомоги, а суттєво менша частка респондентів обрала опції, пов’язані з «близькістю» медичної допомоги, збільшенням заробітної плати медичного персоналу та кращим ставленням до пацієнтів.

З іншого боку, 8% опитаних на Львівщині вважають, що реформування вже відбувається. «Успішне реформування сфери охорони здоров’я неможливе без врахування думки, оцінки та досвіду громадян – як пацієнтів (споживачів медичної допомоги), так і тих, хто з певних причин її не споживає.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ