Оновлення телеканалу «Рада», в яке вкладають десятки мільйонів гривень, та спроба надати російськомовному телеканалу «ДОМ» загальнонаціональне мовлення – це бажання президента Зеленського отримати власний медіаресурс за державні гроші.

У цьому переконаний колишній голова Інституту національної пам’яті, істориком, народним депутатом від «ЄС» Володимир В’ятрович. В інтерв’ю проєкту «Говорить Великий Львів» він відреагував на оновлення, які відбуваються з офіційним мовником ВРУ «Рада», який мав би лише вести трансляції із засідань парламенту, його комітетів і брифінгів.

Натомість телеканал почав оновлюватися за державні гроші: за 10 млн грн у коридорі ВРУ встановили «студію» для ведення програм. Ще за 15 млн грн розробили концепцію його мовлення. Щоправда, за словами В’ятровича, навіть спікер ВРУ Руслан Стефанчук не знає, в чому полягає ця концепція.

«Сьогодні вранці ми завітали до спікера ВРУ, щоб з’ясувати, хто формує редакційну політику каналу. Стефанчук сам цього не розуміє, не знає, хто дає вказівки, хто готує ефір. Концепцію не зміг нам показати», – розповів В’ятрович.

Зате, за його словами, ця концепція вже проявилася в крайні два дні, коли окрім трансляцій в ефірі «Ради» з’явилися авторські програми із «токсичними» ведучими Петровим та Івановим.

«Весь ефір сьогодні присвятили паплюженню опозиції. Називали поведінку наших західних партнерів свинською. Ще один факт, який свідчить про «професіоналізм»: сьогодні ВРУ проголосувала звернення до Бундестагу з проханням визнати Голодомор геноцидом. А в стрічці «Ради» пустили, що це  ВРУ визнала Голодомор геноцидом», – наголосив В’ятрович.

Він звернув увагу, що у більшості європейських держав трансляції із владних структур ведуться через ютуб-канали: без супровідних коментарів, НD-якості.

Щодо телеканалу «ДОМ», який створювався винятково для мовлення на окупованих територіях, то зараз його хочуть зробити загальнонаціональним, який буде мовитися на всіх мережах.

«Попри закон, «ДОМу» дозволили мовити російською мовою. Тепер це буде на всю країну. Одним із його ведучих буде проросійський пан Пальчевський. Він справді переконає населення окупованих територій повернутися в Україну? Сьогодні ми не дозволили розглядати відповідний законопроєкт, але він його перенесли на завтра», – каже Володимир В’ятрович.

Відтак він припустив, що через ці два телеканали президент Володимир Зеленський хоче отримати свій медіаресурс для власного піару та піару свого оточення.

ІА "Вголос": НОВИНИ